Gigi Becali susţine că a împrumutat PSD cu o jumătate de milion de euro. Şi liderii AUR i-ar fi cerut bani milionarului din Pipera
S-a dat start oficial în bătălia pentru putere. La miezul nopţii a început campania electorală, iar partidele şi candidaţii trebuie să respecte reguli stricte. A apărut deja şi o controversă: asta după ce Gigi Becali a dezvăluit că a împrumutat PSD cu o jumătate de milion de euro, iar liderii AUR i-au cerut si ei bani milionarului din Pipera.
De Marius Gîrlaşiu la 10.05.2024, 14:05Campania electorală a început cu scandal. La Timişoara, de exemplu, în miez de noapte, activiştii partidelor din opoziţie AUR şi USR s-au încăierat şi au fost la un pas de bătaie în toată regula. Şi din păcate este posibil să mai asistăm la astfel de scene până pe data de 9 iunie, asta pentru că, tensiunile pe scena politică sunt deja la cote maxime, mai ales în teritoriu, acolo unde lupta politică e mult mai fierbinte decât cea de la vârful Coaliţiei de guvernare.
Însă, la Bucureşti, avem deja o controversă majoră. Gigi Becali, patronul FCSB, a dezvăluit că a împrumutat PSD cu jumătate de milion de euro, bani pe care social-democraţii îi vor folosi în campania electorală. Şi nu doar PSD a apelat la seiful latifundiarului din Pipera, ci şi liderii AUR, cei care au fost joi la palatul din centrul Capitalei şi l-au rugat pe Becali să-i ajute cu bani pentru campanie.
Controverse în prima zi de campanie electorală
Doar că aici suntem cumva la limita legii. Dacă analizăm legea finanţării partidelor aflăm că într-adevăr că formaţiunile politice pot împrumuta bani de la persoane fizice sau juridice, sume pe care trebuie să le restituie în termen de trei ani. Doar că, în acest caz, avem o problemă majoră pentru că legea impune reguli stricte în ceea ce priveşte cheltuielile şi banii încasaţi de partide în timpul campaniilor.
Pot folosi doar bani care provin de la candidaţi sau din fonduri proprii, nu bani care vin de la surse externe. Tot legea finanţării partidelor politice mai prevede că partidele se pot înţelege, în cele din urmă, cu finanţatorii şi pot transforma aceste împrumuturi în donaţii. Altfel spus, dacă se ajunge la un acord între părţi, atunci e foarte posibil ca după campania electorală, partidele să rămână cu acei bani în conturi.
Însă mai trebuie menţionat că după campanie, Autoritatea Electorală Permanentă acoperă toate cheltuielile făcute de partide în campanie, cu o singură condiţie, aceia ca partidele, alianţele politice sau candidaţii independenţi să atingă pragul minim de 3% din voturi la alegerile locale şi cele europarlamenare.