Şoferii care ar putea plăti asigurări RCA cu 50% mai scumpe. ASF vrea să schimbe sistemul bonus-malus
Parlamentul dezbate modificările propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară la legea RCA. Asta, în condiţiile în care schimbările propuse vor avea ca efect scumpirea asigurării obligatorii şi penalităţi mai mari pentru şoferi. Preţul poliţei obligatorii ar fi calculat în funcţie de cât de disciplinat e şoferul şi cât de repede îşi reînnoieşte asigurarea.
De Mădălina Chiţac la 08.03.2024, 14:28Sunt mai multe modificări propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi care au fost deja transmise către Parlament, pentru a fi dezbătute şi analizate. Sistemul bonus-malus s-ar putea modifica, iar bonusul care este acumulat de şoferi, pentru faptul că au fost disciplinaţi în trafic, ar putea să dispară atunci când expiră poliţa RCA, iar aceasta nu este reînnoită în termen de 30 de zile. Asta ar putea face ca poliţa RCA să fie mai scumpă chiar şi cu 50%.
Poliţă RCA mai scumpă dacă eşti amendat pentru parcare ilegală. Sistemul bonus-malus s-ar putea schimba
Există şi alte criterii care sunt luate în calcul la sistemul bonus-malus, cum ar fi accidentele care sunt produse sau amenzile luate, aşa că inclusiv o amendă pe care o luăm pentru parcarea într-un loc interzis ar putea face ca preţul poliţei RCA să fie mai mare.
Asiguratoriii vor avea acces la istoricul şoferului şi, de asemenea, vor creşre şi amenzile pentru cei care sunt prinşi fără RCA.
- Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
- Decontarea directă, tot mai populară printre şoferi. Cât costă un astfel de RCA, după falimentele răsunătoare...
- Deşi plafonate, dăm mai mult pentru poliţele RCA din cauza inflaţiei. Cât trebuie să plătească un şofer cu...
- Polițe RCA, mai scumpe din 2024. Cât va plăti un șofer tânăr pentru o mașină cu un motor de 3.000 de la anul
Există mai multe modificări pe care le propune ASF. Vorbim, de asemenea, despre posibilitatea suspendării RCA, însă aceasta va putea fi permisă numai în cazul în care maşina staţionaează într-un loc privat şi nu pe domeniul public.
Aceste modificări sunt analizate şi rămâne acum de văzut care va fi forma lor finală.