Antena Meniu Search
x

Video Decontarea directă, tot mai populară printre şoferi. Cât costă un astfel de RCA, după falimentele răsunătoare din asigurări

După falimentele răsunătoare din asigurări- Carpatica, Euroins sau City Insurance-  tot mai mulţi şoferi plătesc în plus pentru poliţe RCA cu decontare directă. Cine are o astfel de asigurare, în cazul unui accident, îşi poate repara maşina pe propria poliţă. Decontarea directă nu ar avea sens, dacă piaţa ar fi sigură, spun specialiştii. 

de Redactia Observator

la 12.02.2024, 20:06

Vezi și

RCA-ul cu decontare directă este tot mai popular printre şoferi. Doar în primele 9 luni din 2023, au fost încheiate aproape 400 de mii de astfel de poliţe. Costă cu vreo 200 de lei în plus, însă asiguraţii au garanţia că nu vor aştepta cu anii plata despăgubirilor. 

Dragoş, şofer: Pentru un cost adiacent de 15-20% ca procent, consider că este o opţiune bună. Au fost foarte multe situaţii în care firmele de asigurări cu care am avut incidente, nu au vrut să plătească pentru că au interpretat ei că nu era corespunzător sau că pozele nu au fost făcute bine. 

Marius Constantinescu, broker RCA auto: Odată cu presiunea acestui faliment, oamenii au devenit îngrijoraţi şi la reînnoirea poliţei RCA au ales şi clauza de decontare directă pentru a se pune la adăpost de eventualele întârzieri în plata despăgubirii către service. 

Un şofer din Bucureşti, care are sub 30 de ani şi conduce o maşină cu un motor de cel mult 1,6 litri, plăteşte peste 3.600 de lei pentru o poliţă pe un an. Cu decontare directă, ar fi mai mult de 3.800 de lei. Specialiştii spun că, într-o piaţă funcţională, fără risc de falimente, un astfel de serviciu ar fi un non-sens. 

Pe acelaşi subiect

Dan Barbu, Președinte Patronatul Operatorilor de Service Auto din România: A fost o alegere foarte bună atata timp cât poliţele Euroins erau în vigoare. 

Situaţiile în care decontarea nu este valabilă

Decontarea nu este valabilă în cazul vătămărilor corporale sau în cazul unui accident cu un vehicul care nu are nevoie de asigurare. În 2023, dauna medie a crescut cu 12% şi depăşeşte suma de 10.000 de lei. Cu toate astea, reprezentanţii service-urilor, dar și șoferii se plâng că despăgubirile date de asigurători nu mai acoperă reparaţia maşinilor. 

Dan Barbu, Președinte Patronatul Operatorilor de Service Auto din România: Din ce în ce mai multe serviceuri apelează la instanţă. Lucrurile sunt grele pentru că termene de instanţă sunt şi la un an şi atunci, noi în continuare suntem decapitalizati, pe de altă parte plătim impozite și TVA uri la facturare. 

Dan Scărlătescu, reprezentant service auto: În momentul de faţă, asiguratorii nu achită integral cuantumul despăgubirilor. Invocă tot felul de motive de a diminua cuantumul despăgubirilor. 

Plafonarea tarifele RCA este valabilă până la sfârşit de martie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri Auto » Decontarea directă, tot mai populară printre şoferi. Cât costă un astfel de RCA, după falimentele răsunătoare din asigurări