Video Misterul majorărilor la RCA. Deşi sunt plafonate de aproape doi ani, poliţele cresc încontinuu
O veste bună şi una mai puţin bună. Tarifele RCA sunt îngheţate până în decembrie, însă, paradoxal, preţurile cresc în continuare. Firmele au găsit portiţe şi astfel pot jongla cu preţul de referinţă, astfel că până acum nicio companie nu a fost sancţionată pentru majorări. Iar din 2025 am putea plăti şi mai mult pentru poliţele RCA.
În teorie, tarifele RCA sunt plafonate. În practică, noi plătim din ce în mai mult.
Guvernul decide din nou să prelungească plafonarea tarifelor RCA
Ne apropiem de doi ani de când această măsură este în vigoare. Plafonarea se va face la preţurile practicate de asiguratori pe 28 februarie 2023, iar la acestea se poate adăuga cel mult 6,8%, adică rata inflaţiei.
"Luăm această decizie la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto", spune Marcel Ciolacu, premierul României.
- Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la finalul anului. Asigurările auto s-au scumpit oricum, şi cu 45%
- Paradoxul pieţei de gaze şi electricitate din România: firmele private doresc preţuri plafonate. Analiză AEI
- Furnizorii de energie şi gaze, obligați să informeze clienții despre eliminarea plafonării de la 1 aprilie
"Tehnic vorbind, se poate prelungi la infinit. Tocmai ăsta este pericolul, se poate prelungi din 3 în 3 luni. Şi aceasta e o măsură antieconomică", spune Sergiu Costache, expert asigurări.
Paradoxal, preţurile RCA au crescut, în medie, cu 18%, numai în ultimul an
Un şofer cu experienţă din Bucureşti, încadrat la clasa de bonus B8, a plătit anul trecut, în noiembrie, pentru RCA-ul pe un an, 1.123 de lei. Acum, la reînnoirea poliţei, va trebui să achite 1.619 lei. La altă companie, preţul e de 1.841 de lei. Deci creşterile de preţ sunt şi de 50%.
"În aprilie 2023 ASF-ul şi asigurătorii ar fi pus pe masă preţurile practicate de către fiecare asigurator în parte. Şi astăzi am fi văzut cu adevărat. Tarifele practicate în acest moment sunt extraordinar de mari. De ce? Şi noi ne punem întrebarea de ce", spune Vasile Ştefănescu, preşedinte Cotar.
"O parte e datorată inflaţiei şi creşterii costurilor de la service-uri. O altă parte este dată se segmentare, împărţirea asiguraţilor pe diverse clase", spune Sergiu Costache, expert asigurări.
În plus, trebuie să ne aşteptăm la noi creşteri de preţuri, după ce dispare plafonarea.
"Veţi vedea o creştere cu 40-50% a tarifelor RCA. Şi asigurătorii invocând că: dom'le, am stat într-un an jumate de plafonare. Care plafonare? Că nu există", spune Vasile Ştefănescu, preşedinte Cotar.
Între timp, autorităţile lucrează la noua lege RCA, care ar trebui să aducă stabilitate pe piaţa asigurărilor, lovită de patru mari falimente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰