Plaja de la Costinești, sufocată de gunoaie. Turiștii împart nisipul cu caserole goale, mucuri de ţigară, sticle și scutece folosite: ”Erau acolo când am venit”
La plajă, printre munţi de gunoaie. Aşa arată, în mijlocul verii şi în inima litoralului, un concediu mult visat la malul mării. După noi, gunoiul, par să spună valurile de turişti care lasă în urmă valuri de mizerie şi-o imagine de lumea a treia. Câţiva paşi îi despart de-un tomberon, dar preferă să arunce pe nisip plastic, resturi de mâncare, sticle şi doze de aluminiu care, odată ajunse în mare, otrăvesc totul.
De Bianca Iacob la 30.07.2021, 21:07E ceva straniu in acest tablou. Nu doar mizeria care eclipsează frumusețea mării. Ci nonşalanţa cu care sute de turiști stau printre mii de gunoaie. De parcă e firesc să fie așa.
Bianca Iacob, reporter Observator: ”Cam murdară plaja, nu?”
Turist: ”Da, foarte”.
Turista: ”Aici chiar e mai curat!”
- Războiul pe tema gunoaielor din Sectorul 1 continuă: "Vorbim despre milioane de lei posibile prejudicii, dacă...
- Un bărbat a adunat 150 de tone de gunoi în jurul casei, drept "ajutor" pentru fiul său care refuză să se...
- 4.500.000 de tone de gunoi, anual în România. Procuror: "E apocalipsă şi trag semnale de alarmă până când...
Bianca Iacob, reporter Observator: ”Față de?”
Turista: ”Să vedeți în partea cealaltă”.
Bianca Iacob, reporter Observator: ”Nu vă deranjează mirosul?”
Turist: ”Păi nu miroase”.
Pubele goale printre munți de gunoaie abandonate în nisip
Bianca Iacob, reporter Observator: ”Costineşti, este aproape ora 19:00, iar primul lucru pe care l-am văzut la intrarea pe plajă este această grămadă de gunoaie”.
Şi printre munţii de gunoaie, pubelele sunt goale. E un mister cine-a lăsat în urmă, pe nisip, caserole goale, mucuri de ţigară, sticle, pahare sau chiar scutece folosite. Pe oricine întrebi, răspunsul e acelaşi.
Cuplu turiști: ”Nu stiu, acum am ajuns și noi, am venit și am vazut gunoaiele. De asta vorbeam. Aşa am găsit plaja”.
Bianca Iacob, reporter Observator: ”Mă iertaţi, nu sunt gunoaiele dumneavoastră?”
Femeie: ”Nu, ne pare rău. Acolo erau când am venit. Nu sunt obligată să strâng gunoaiele la nimeni”.
Le strâng în fiecare seară angajaţii de la Administraţia Plajelor. Zeci de saci din care recuperează tot ce se poate recicla. Este o muncă de Sisif, pentru că dimineaţa e la fel.
Gunoaiele aruncate la întâmplare ne otrăvesc încet și sigur
Răzvan Popescu-Mirceni, biolog: ”Aici nu mai e o chestiune de educație, e o chestiune de cultura. (...) Ne dăm seama abia când ne îmbolnăvesc pe noi, pe fiecare dintre noi. Ne dăm seama ce importantă e sănătatea atunci când o pierdem. E acelaşi lucru. E fix acelaşi lucru”.
Grija pentru mediu nu e doar o problemă de estetică. E o alegere de viață și de moarte. Pentru că gunoiul pe care-l aruncăm cu atâta nepăsare în natură se va întoarce inevitabil la noi. Prin aerul pe care îl respirăm, prin apa pe care o bem, prin hrana pe care singuri ne-o otrăvim. În fiecare zi, de exemplu, peste 4 tone de deșeuri ajung în Marea Neagră şi devin hrană pentru pești.
Teodor Niță, procuror: ”E foarte bun din Marea Neagră să iei apa, s-o laşi să se evapore şi sarea aia să o pui în ciorbă. Că altceva nu văd ce ai putea să mai mănânci cu halul ăsta în care se poluează”.
De la începutul anului, Observator scoate gunoiul de sub preş, şi vom continua s-o facem într-o campanie prin care cerem legi mai dure pentru cei care distrug mediul şi puteri sporite pentru cei care ar trebui să-l protejeze.