"Aleg Germania". Zeci de mii de muncitori se pregătesc să plece pe salarii duble în Vest, odată cu intrarea în Schengen
Aproape jumătate dintre muncitorii asiatici de la noi din ţară ar putea pleca în Germania sau Olanda de luna viitoare. Angajatorii cred că aderarea României la spaţiul Schengen le dă culoar liber şi fără controale spre state mai dezvoltate, unde salariile sunt duble. Iar ţara noastră ar putea rămâne cu un deficit major pe piaţa forţei de muncă.
De Florentina Lazăr la 29.03.2024, 20:26Nur Mohammed Khan este din Bangladesh, iar în urmă cu 2 ani s-a stabilit în România. Studiază consultanţă în afaceri la Universitatea din Bucureşti şi lucrează ca livrator pentru a se descurca cu banii.
Nur Mohammed khan, muncitor străin: Traiul nu este atât de scump, mâncarea este accesibilă. Am mulţi prieteni din Estonia, Germania.
Îi place la noi, dar vrea totuşi să ajungă într-o ţară vestică.
Nur Mohammed khan, muncitor străin: Am o şansă, vreau să fac doctoratul. Dacă aş avea oportunitatea să lucrez în altă ţară europeană cu siguranţă aleg Germania.
- Porţile spre Schengen se deschid cu al doilea cel mai mare aeroport din ţară, după Otopeni. Investiţie de 100 de...
- România intră în Schengen: tot ce se schimbă de duminică, 31 martie. Cum vom călători aerian sau maritim
- Schimbările care intră în vigoare odată cu intrarea României în Schengen. Pe 1 aprilie se deschid frontierele...
Angajatorii estimează că vor pierde 40% din forţa de muncă străină, odată ce România va fi în Schengen.
Romulus Badea, vicepreşedinte Patronat importatori forţă de muncă: Ar putea fi un impact mare. Deschiderea în zona Schengen le aduce alte posibilităţi, până acum aveau restricţie în a călători, acum pot să călătorească, atenţie, nu au drept de muncă.
Muncitorii pot călători timp de 90 zile și doar pentru a vizita
Dacă au viză sau permisul de şedere valabil, muncitorii asiatici pot călători de duminică în orice stat membru Schengen fără să fie verificaţi. Timp de 90 zile și doar pentru a vizita.
Gabriela Bucurenciu, avocat specializat în imigrări: După aceasta perioadă de 90 de zile, el devine ilegal. Majoritatea legislaţiilor europene nu permit angajarea cetăţenilor extracomunitari care sunt ilegali pe teritoriul lor.
Iar firmele care nu anunţă că le-au plecat muncitorii sunt amendate cu până la 3.000 de lei.
Florentina Lazăr, reporter Observator: La finalul anului trecut erau peste 139.000 de muncitori străini cu drept de ședere în România. Cei mai mulți, aproape 19.000 vin din Nepal, iar alți aproape 15.000 sunt sri lankezi. Aceştia lucrează în domenii precum retail, construcții sau HoReCa.
Şi migranţii ilegali ajunşi la noi vor putea circula liber
Şi migranţii ilegali ajunşi la noi vor putea circula liber în Schengen, recunosc autorităţile, care promit controale aleatorii.
Liviu Bute, Inspectoratul General de Imigrări: Nu numai în aeroporturi ci şi în perimetrul aeroporturilor, s-au dispus la nivelul MAI o serie de măsuri pentru a identifica cetăţenii străini în şedere ilegală.
Lunar, peste 1.000 de migranţi sunt prinşi în timp ce încearcă să fugă ilegal din România, cei mai mulţi din Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal şi Sri Lanka. Migranţii prinşi ar trebui deportaţi, însă 85% dintre ei solicită acordarea statutului de azilant în România. În total, peste 10.100 de persoane au dorit să rămână la noi în ţară.