Antena Meniu Search
x

Video Ce se schimbă de la 1 aprilie la călătoriile cu avionul în Spațiul Schengen. Reguli noi pentru minori

Mult a fost, puțin a mai rămas. Aeroporturile din toată țara se pregătesc pentru momentul în care vom renunţa la controalele de la frontierele aeriene. Va trebui ca pasagerii să aibă anumite documente la purtător, iar regulile se schimbă în cazul copiilor

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 24.03.2024, 19:28

Vezi și

Zboară timpul! Mai e o săptămână până când procedurile pentru călătoriile cu avionul în spațiul Schengen vor fi mult mai rapide. Vom scăpa de cozi, dar tot va trebui să avem la noi documentele. 

  • Bogdan Dinu, reporter Observator: Călătorii nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliției de Frontiera, pentru a le fi verificate actele. Ci se vor îndrepta direct către porțile de îmbarcare. Controlul de securitate si al bagajelor rămâne, însă, la fel.

Polițiștii de frontieră vor face controale aleatorii, pentru a verifica identitatea pasagerilor și pentru a preveni ilegalități. Sunt schimbări importante și pentru familiile care aleg să meargă în vacanțe și au copii minori.

  • Cornel-Laurian Stoica, Poliţia de Frontieră: Nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.
Pe acelaşi subiect

Adică documentele valabile de călătorie și acordul din partea ambilor părinți. Cei peste 16 ani pot călători, în mod excepţional, pentru studii, tratament medical şi concursuri cu acordul unui singur părinte. 

Documente necesare pentru minori la călătoria cu avionul

1. Dacă minorul are sub 16 ani şi călătoreşte însoţit:

-    Document de călătorie valabil;

-    Acordul ambilor părinți;

 *** Excepţii:

-    Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință;

-    Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical-

2. Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit:

-    Document de călătorie valabil;

-    Acord din partea ambilor părinți;

 *** Excepţii:

-    Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință.

Pentru călătoriile în afara spațiului Schengen sunt necesare aceleași documente ca până acum. Dar și aici, procedurile se vor face mai rapid.

  • Cornel-Laurian Stoica, Poliţia de Frontieră: Au fost dispuse măsuri și pentru facilitarea tranzitului frontierei de către cetățenii care călătoresc în statele non-Schengen. Una dintre măsuri a constat în relocarea porților automate de control, pe care le vedeți în spatele meu. 

Numai anul trecut, aproape 15 milioane de persoane au tranzitat aeroporturile din București, Henri Coandă și Aeroportul Băneasa, cifră apropiată de recordul înregistrat în 2019, înainte de pandemie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ce se schimbă de la 1 aprilie la călătoriile cu avionul în Spațiul Schengen. Reguli noi pentru minori