Antena Meniu Search
x

Video Muncitorii străini care câștigă 6.000 de lei pe lună plus bonusuri. "Țară grozavă, job bun, salariu bun"

Ţară, ţară vrem muncitori străini! Ca să acoperim nevoia de pe piaţa muncii apelăm în continuare la muncitori din Asia. 100.000 de muncitori noi ar putea ajunge anul acesta în România, deşi cererea este mult mai mare, spun patronatele. Verificările au devenit deja mai dure: mulţi asiatici folosesc România ca punct de tranzit către Vest şi încearcă să treacă frontiera în mod fraudulos. 

de Redactia Observator

la 08.01.2024, 19:46

Vezi și

Amandeep are 38 de ani şi a venit în ţara noastră în urmă cu cinci ani.  Drumul din India spre România a trecut prin Dubai şi Rusia, unde a avut alte contracte de muncă. 

  • Amandeep, muncitor străin din India: Pentru familie, trebuie bani. România e o ţară grozavă, job bun, salariu bun, e bine.  

E atât de încântat încât vrea să-şi aducă familia la noi. 

  • Amandeep, muncitor străin din India: Am vorbit cu fratele meu şi deja are documentele gata. Cel mai probabil, luna viitoare fratele meu vine în România. 
Pe acelaşi subiect

Amandeep lucrează la o fabrică din Ilfov cu alţi 50 de muncitori străini din Nepal, Sri Lanka şi India. Aproape jumătate din totalul angajaţilor sunt străini. Şi, de anul acesta, mai vin şi alţii. 

  • Cezar Dobre, angajator: Aşteptăm un contingent de 10, în primele luni. Pe lângă salariile bunicele, le dăm şi cazare şi masă, plus servicii medicale, oferă stabilitate. Lucrătorii români după 2, 3 luni pleacă.

Salariile încep de la 3.500 de lei pentru muncitorii necalificaţi şi pot ajunge până la 6.000, la care se adaugă bonusuri. În construcţii sunt cele mai mari salarii. 

Anul acesta România va primi încă 100.000 de muncitori din Asia

Domeniile cu cea mai mare nevoie sunt în ospitalitate, HoReCa, agricultură, construcţii şi retail. 

  • Oana Călin, patronat muncitori străini: Pe piaţa de muncă, cererea este de peste 300.000 şi atunci ce putem face cu acest contingent de 100.000? Nu ne ajută.

Din 2015 şi până acum, pe piaţa muncii din România au rămas 226.000 de muncitori străini. 

Condiţiile pentru acordarea vizei au devenit mai aspre şi includ cunoaşterea limbii engleze. Pentru mulţi, România este doar o ţară de tranzit până la visul de a ajunge în vestul Europei. De exemplu, firmele de recrutare au blocat angajările din Bangladesh pentru că rata de fugă este de 80 la sută. 

  • Sarmizia Fetcu, Poliţia de Frontieră: 1898 de detecţii la frontiera cu Ungaria şi 192 la frontiera cu Serbia. Bangladesh este ţara din care vin cele mai multe persoane depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, urmat de Pakistan, India, Egipt. 

Au fost prinşi în camioane şi tiruri înainte să treacă frontiera terestră.

Din martie, România va intra parţial în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime

  • Sarmizia Fetcu, Poliţia de Frontieră: Dacă vor să iasă din România, sigur că o pot face, dar doar în măsura în care statele în care călătoresc le oferă viză de intrare. Schengen este un spaţiu pentru cetăţenii membri ai UE, nu şi pentru cetăţenii ţărilor terţe, prin urmare, regulile pentru aceştia rămân neschimbate. 

În aeroport, poliţiştii vor face controale prin sondaj, birourile pentru non-Schengen vor rămâne, la fel şi obligaţia de a face controlul acolo. Iar la îmbarcare, se vor verifica documentele.

  • Sarmizia Fetcu, Poliţia de Frontieră: Sunt 2090 de persoane, cetăţeni străini care au intrat legal în România, în primele 11 luni ale anului trecut, cu vize de studii sau de muncă  care au fost depistate, identificate de poliţiştii de frontieră în tentativă de trecere a frontierei, la frontiera de vest, în pricipal.upă 2-3 luni pleacă 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Muncitorii străini care câștigă 6.000 de lei pe lună plus bonusuri. "Țară grozavă, job bun, salariu bun"