Antena Meniu Search
x

Video Schimbările care intră în vigoare odată cu intrarea României în Schengen. Pe 1 aprilie se deschid frontierele aeriene şi maritime

Mai sunt trei zile până când vom zbura fără controale în spaţiul de liberă circulaţie! Am putea fi totuşi verificaţi, aleatoriu, în aeroport. Poliţia anunţă că va face controale în echipe mixte cu Jandarmeria pentru a depista urmăriţii, fugarii sau pe cei care vor să profite de Schengen şi să călătorească ilegal în Vest. Şi pentru copii va fi nevoie să avem la noi aceleaşi documente.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 28.03.2024, 19:26

Vezi și

Aeroportul Henri-Coandă pregăteşte fluxurile pentru Schengen: au fost scoase o parte dintre cabinele poliţiştilor de frontieră şi au fost mutate scannerele pentru paşapoarte, pentru că de duminică traseele vor fi separate. "Pasagerul va avea nevoie de un document de călătorie şi cartea de îmbarcarea fără a parcurge controlul poliţiei de frontieră", a declarat Cornel Laurian Stoica, şeful Poliţiei de Frontieră.

Românii vor câştiga 20 de minute în plus

Regulile se păstrează pentru cei care călătoresc în state unde libera circulaţie nu este reglementată. Controlul la Poliţia de Frontieră durează între 30 de secunde şi un minut, problema este aşteptarea, coada. În funcţie de cât de aglomerat este aeroportul putem câştiga, începând de duminică, 15-20 de minute. "Ghişeele care astăzi sunt şi pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona începând de duminică numai pe fluxul non-Schengen", a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI. Totuşi, vor fi echipe mixte ale Poliţiei şi Jandarmerie atât în afara aeroportului, cât şi în interior pentru a face verificări prin sondaj.

Începând de duminică dacă zburăm în Schengen deşi nu vom mai face controlul la frontieră, putem fi verificaţi aleatoriu în aeroport. poliţia de frontieră sau jandarmeria ne poate cere actul de identitate pentru o scurtă verificare asta dacă ridicăm suspiciuni - după verificare, durează câteva secunde, putem merge mai departe. "Aceste controale sunt în scopul depistării celor care au acte de călătorie false, a celor care au interdicţii de a părăsi ţara, respectarea regulilor pentru minori, combaterea migraţiei şi traficului de persoane", a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.

Anul trecut, din cei 300.000 de minori care au călătorit în afara graniţelor, 2500 au fost opriţi.  Însoţitorii au încercat să-i scoată din ţară fără acte sau cu documente false. Anul trecut, au fost 160 de mii de zboruri la nivel naţional, dintre care 66% în spaţiul Schengen. Cele mai multe - de pe aeroportul Otopeni. România intră în Schengen cu 17 aeroporturi. Pe listă, este inclusiv cel din Braşov, deschis anul trecut. La Constanţa, aeroportul e în renovare până la vară. "Noul terminal va avea un aspect unitar, tehnologie de ultima generatie, fluxuri operationale care sa raspunda acestor cerinte Schengen", a declarat Elena Viţă, purtător de cuvânt Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu". În acest moment, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, care leagă litoralul românesc de restul lumii sunt 3 zboruri pe săptămână spre Londra, două spre Istanbul şi o frecvenţă spre Antalia.

Şi Craiova s-a pregătit pentru momentul pe care România l-a aşteptat mai bine de 10 ani. "A fost o investitie undeva la peste 300.000 de lei plus TVA", a declarat Sorin Manda, director aeroport. De duminică, intrăm în Schengen şi pe mare cu 4 porturi de la Marea Neagră. Pentru Schengen terestru, ause anunţă noi negocieri pentru sfârşitul anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Schimbările care intră în vigoare odată cu intrarea României în Schengen. Pe 1 aprilie se deschid frontierele aeriene şi maritime