Lovitură pentru românii cu PFA din ianuarie. Ce taxe vor plăti cei care câştigă 300.000 de lei pe an
Taxele mai mari impuse de Guvern lovesc în PFA-uri. Lucrătorii independenți își închid firmele pentru că nu mai sunt rentabile în 2024. Pe final de an, la Registrul Comerțului s-au format cozi. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor fiscale, dările la stat cresc cu peste 20%.
De Florentina Lazăr la 29.12.2023, 19:35Dan este avocat și are PFA. De la anul va plăti taxe la stat cu 20% mai mari. In situaţia lui sunt mulţi alţii, pe care chiar el i-a ajutat să-și radieze PFA-urile.
Dan Oncescu, avocat: Panica este generală în rândul PFA-urilor şi în ultima perioadă am avut foarte multe solicitări de închidere de PFA-uri. Eu ca liber profesionist, şi pe noi ne afectează pentru că se introduce cu sănătatea, plată obligatorie. Problema este la cei care au colaborări probabil şi au câteva facturi pe lună şi la cei care au sume mari pe factură.
Zeci de anunţuri de la românii care îşi închid PFA-urile
Pe grupurile de pe rețelele sociale sunt sute de mesaje prin care românii anunță că își închid afacerile personale sau cer informații despre documentele de care au nevoie. Doar în luna noiembrie au fost radiate peste 2.500 de PFA-uri, cele mai multe în București, Cluj și Timiș.
- Impozite mari pe afaceri mici. Măsura imediată pe care o va lua Laurenţiu, un antreprenor care are 3...
- FMI critică noile măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Taxa pe cifra de afaceri ar trebui...
- Cine sunt românii care vor plăti taxe mai mari din salariu. Guvernul are în plan un alt tip de impozitare
Dana Olaru, avocat: De la începutul anului vor creşte impozitele către ANAF ale persoanelor fizice autorizate, undeva la 20-23% şi atunci este normal. Oamenii şi-au făcut nişte calcule. Au hotărât că nu pot face faţă şi le radiază.
Contribuție mai mare la sănătate
Concret, de la 1 ianuarie, românii care au PFA-uri vor plăti o contribuție mai mare la sănătate. Dacă acum se plătește contribuția CASS în limita a 24 de salarii minime, de anul viitor plafonul crește la 60 de salarii minime brute, adică 19.800 lei.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Dacă un român câștigă aproape 300.000 lei/an din activitatea PFA-ului, acesta plătește acum în total dări la stat în valoare de peste 53.000 lei pe an. Odată ce vor întra în vigoare noile măsuri fiscale, taxele vor creşte cu 23% în acest caz. Adică va plăti dări la stat în valoare de peste 65.000 de lei.
SRL-ul va fi mai avantajos decât un PFA
Din 2024 SRL-ul va fi mai avantajos decât un PFA, spun specialiștii.
Radu Georgescu, director firmă contabilitate: În 2024 la un calcul la 10.000 lei brut un PFA o să încaseze la sfârşitul lunii 6.600, pe când un SRL va încasa 7.600, evident mai optim să foloseşti un SRL, în acest caz, SRL-ul va încasa cu 1.000 lei în plus.
În România sunt peste 400.000 de PFA-uri.