Antena Meniu Search
x

Ce taxe plăteşte un PFA în 2024. În România sunt înregistrate sute de mii de persoane fizice autorizate

În România sunt sute de mii de PFA-uri (persoane fizice autorizate), iar multe dintre aceste persoane fizice autorizate au o problemă reală în a ţine pasul cu dările pe care le au de achitat către stat.

de Redactia Observator

la 11.10.2023, 10:18

Românii care au PFA ar urma să achite mai mulţi bani către stat în 2024
Românii care au PFA ar urma să achite mai mulţi bani către stat în 2024 - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Persoanele fizice autorizate ar urma să aibă de achitat sume mai mari de bani către stat, în 2024.

Românii care nu doresc să îşi deschidă o firmă, dar întreprind totuşi activităţi care trebuie remunerate în sistem special, au posibilitatea de a-şi face un PFA, respectiv de a încasa bani în sistem de persoană fizică autorizată.

Iar dacă credeţi că este mai uşor să ai un PFA, decât să ai o firmă sau să fi angajat undeva, e posibil să vă înşelaţi. Spunem asta pentru că şi ca PFA birocraţia este destul de stufoasă.

Ce taxe plăteşte un PFA în 2024

În primul rând trebuie precizat că impozitarea unei persoane fizice autorizate se poate face în sistem real, dar şi la norma de venit. Iar cele mai multe dintre PFA-uri merg pe ideea de impozitare în sistem real, pentru că asta presupune plata de taxe raportat strict la venitul net anual pe care îl încasează un PFA. 

Pe acelaşi subiect

Specialiştii de la solo.ro susţin că impozitarea la norma de venit este potrivită doar pentru anumite domenii de activitate. Dacă nu te încadrezi cu codul CAEN la norma de venit eşti obligat să te înregistrezi ca PFA în sistem real. De asemenea, dacă te-ai înregistrat ca PFA la normă de venit, dar ai depăşit pragul de 25.000 de euro în materie de venituri brute, atunci automat eşti trecut din anul următor la PFA impozitat în sistem real.

Concret, o persoană fizică autorizată plăteşte 10% impozit pe venit, 10% contribuţii la sănătate şi 25% contribuţii la pensie.

Schimbări faţă de anul 2023

Există informaţii conform cărora din 2024 ar urma să se modifice radical modul în care PFA-urile plătesc contribuţiile la sănătate. Se elimină ideea conform căreia aceste contribuţii să fie plătite în raport cu un plafon al salariilor minime brute.

În schimb, contribuţia la sănătate ar urma să se calculeze raportat la venitul net, respectiv ar urma să fie 10% din venitul net. Sursa amintită, solo.ro, susţine, însă, că există şi excepţii: PFA-urile care au venituri anuale mai mici de 6 salarii minime (19.800 de lei) vor plăti contribuția la sănătate raportat la acest plafon minim, adică 1.980 de lei, în timp ce PFA-urile care au venituri anuale mai mari de 60 salarii minime (198.000 de lei) vor plăti contribuția la sănătate plafonat, adică 19.800 de lei.

Exemplu de calcul taxe PFA

Specialiştii de la portalpfa.ro au căutat să vadă ce diferenţe apar în ceea ce priveşte achitarea de taxe astfel că au încercat să efectueze mai multe calcule pornind de la scenariul unei persoane fizice autorizate care lucrează în domeniul IT, încasează 5.000 de lei pe lună şi are un profit de 2.500 de lei pe lună.

Astfel, în 2024, PFA-ul respectiv ar avea de plătit 2.700 de lei ca impozit pe venit şi 3.000 de lei în contul CASS, contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Impozitul pe venit se calculează (venit net X 12 luni - 3.000) X 10%=2.700 lei. CASS-ul se calculează venit net X 12 luni X 10%=3.000 lei.

Cum era de aşteptat, vorbim despre o creştere a sumei pe care persoana fizică autorizată o are de achitat către stat, de la 4.800 de lei, pornind de la calculul pe 2023, la 5.700 de lei, pornind de la calculul pe 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Ce taxe plăteşte un PFA în 2024. În România sunt înregistrate sute de mii de persoane fizice autorizate