Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei

Unde plătesc PFA-urile şi microîntreprinderile taxe mai mari sau mai mici, mai ales cu modificările care se anunţă pentru anul următor. Răspunsul, la IQ Financiar cu Iancu Guda.

de Iancu Guda

la 10.10.2024 , 08:40

În România, dacă observăm toate companiile active - în jur de 700.000 - 70% dintre ele au maxim 1 angajat. Majoritatea au făcut aceste mici "afaceri", ca să plătească taxe mai mici, iar problema este la codul fiscal, care lasă aceste portiţe în funcţie de forma de organizare salarială  - PFA, întreprindere individuală, de familie sau microîntreprindere. Toţi ar trebui să plătim aceleaşi taxe pe veniturile pe care le facem, ca să nu fie diferenţă şi nedreptate, să avem egalitate fiscală.

Cum se impozitează PFA-urile

Regimul de taxare al PFA s-a schimbat în acest an. Dacă ai venituri pe PFA sub 6 salarii minime brute, plăteşti echivalentul CASS la aceste salarii minime brute. Ce înseamnă? Costul minim de contribuţie pe an merge la Sănătate.

Vezi și

Avem şi contribuţii la Pensii şi s-a mai adăugat un plafon, de 36 salarii minime.

Pe acelaşi subiect

PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici?

Este foarte important să vedem între PFA şi SRL, unde şi cine plăteşte taxe mai mari? Realitatea, dacă comparăm astăzi aşa cum ne uităm pe codul fiscal, la SRL (microîntreprindere) este mai avantajos fiscal, taxele sunt mai mici. Dar, atenţie! La anul, şi la microîntreprinderi taxele vor fi probabil mai mari. Pe datele de astăzi, dacă avem venituri anual de 45.000 lei (12 salarii minime brute pe an), la PFA plătim 45% din bani taxe, la microîntreprindere plătim doar 19%. 

La anul, însă, vor fi aduse schimbări importante la taxarea microîntreprinderilor. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Întrebarea zilei
Limitaţi accesul copiilor la reţelele sociale?
Observator » IQ Financiar » PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei