Antena Meniu Search
x

Ce înseamnă pentru un PFA noile măsuri fiscale. Cum s-ar putea transforma un PFA într-un SRL

Autorităţile au adoptat, în ultima perioadă, mai multe măsuri fiscale care vizează inclusiv PFA-urile (persoanele fizice autorizate), iar multe dintre acestea se gândesc dacă se merită să mai rămână PFA şi în 2024.

de Redactia Observator

la 16.11.2023, 15:11

PFA-urile din România riscă să rămână cu mai puţini bani după intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale
PFA-urile din România riscă să rămână cu mai puţini bani după intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • În România există peste 400.000 de PFA-uri (persoane fizice autorizate).

În România există, la momentul actual, undeva între 400.000 şi 500.000 de PFA-uri (persoane fizice autorizate), iar măcar teoretic numărul acestora este în creştere. Spunem măcar teoretic pentru că autorităţile au adoptat, în ultima perioadă, mai multe măsuri fiscale care ar urma să aibă un impact important şi asupra PFA-urilor.

Noile măsuri fiscale vin în special în legătură cu plata CASS (contribuţia de asigurări sociale de sănătate), iar specialiştii atrag atenţia că cei care încasează bani pe PFA se gândesc serios dacă se merită să mai rămână PFA şi în 2024.

Cum este afectat un PFA de noile măsuri fiscale

Specialiştii susţin că, prin noile măsuri fiscale, PFA-urile ar avea de achitat impozite mult mai mari în 2024, faţă de 2023, mai ales dacă vorbim de sume mai mari încasate. 

Pe acelaşi subiect

Conform regnet.ro, există anumite praguri care arată că se poate ajunge ca o persoană fizică autorizată 57.720 lei, taxe şi impozite pentru 2024, dacă obţine venit net de peste 300.000 de lei pe an.

PFA sau SRL? Ce este mai avantajos în contextul noilor măsuri fiscale

Specialiştii de la regnet.ro atrag atenţia că este foarte posibil ca, din 2024, multe persoane care încasează banii pe PFA să dorească să-şi transforme firma într-un SRL. Motivul ar fi că, deşi se modifică legislaţia şi în ceea ce priveşte SRL-urile, acestea ar avea de plătit taxe şi impozite mai mici, faţă de PFA, în cazul unor venituri ridicate.

Cei care doresc să-şi transforme PFA-ul în SRL trebuie să ştie că acest lucru nu prea se poate, sau cel puţin nu în mod direct. În aceste condiţii, există mai multe variante de a acţiona.

Sursa amintită precizează că "se poate păstra PFA-ul până la valoarea veniturilor la care taxele sunt mai mici la un PFA decât la un SRL și se deschide un SRL", "se închise PFA-ul și se deschide un SRL" sau "se suspendă PFA-ul și se deschide un SRL".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Ce înseamnă pentru un PFA noile măsuri fiscale. Cum s-ar putea transforma un PFA într-un SRL