Tipul de cafea care poate dăuna sănătăţii. Românii au prins gustul noului trend, însă medicii trag un semnal de alarmă
O cafea mare dimineaţa şi una sau două, fără cofeină în restul zilei. Este trendul pe care mulţi români îl urmează în ultima perioadă. Gustul este aproape identic, însă medicii avertizează - băută în exces, poate dăuna sănătăţii la fel ca băutura clasică.
De Alin Stan la 22.04.2024, 20:17Cafeaua fără cofeină reprezintă o variantă light a cafelei tradiționale, dar la fel de gustoasă și aromată. Se obține din sortimente diferite de cafea și trece printr-un proces complex de decofeinizare. Gustul şi mirosul fac diferenţa.
Alin Stan, reporter Observator: Mirosul unei cafele reale este inconfundabil, o spun şi unii specialişti şi că nu ai cum să nu faci diferenţa între o astfel de cafea şi una decofeinizată. Inclusiv gustul este diferit. Aroma cafelei fără cofeină este uşor diminuată.
Consumul, în continuă creştere de la an la an
Consumul de cafea fără cofeină este într-o continuă creştere de la an la an, iar asta se vede în cafenelele de specialitate.
- Industria efervescentă, de sute de milioane de euro, unde aroma înseamnă succes. Bucureştiul aduce o treime din...
- Preţurile boabelor de cafea şi cacao, la niveluri record. Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat...
- Efectul neașteptat al unui consum de până la cinci cești de cafea pe zi - studiu
Dan Posea, barista: Consumul de cafea decofeinizată a crescut destul de mult şi într-un ritm alert. Standardul de cofeină la cafeaua decofeinizată este undeva la 0,1% cofeină în acest tip de cafea. Oamenii consumă foarte multă cafea zilnic şi preferă să mai aleagă şi în a doua partea zilei ceva light fără să le afecteze foarte mult starea lor de spirit.
Alexandra Sturza, reprezentant cafenea: Se leagă foarte mult şi de trendul acesta: mai puţin alcool şi mai puţină cofeină.
Cum se obţine cafeaua fără cofeină
Se obține prin extragerea în proporție de peste 90% a cofeinei din boabe cu ajutorul apei, dioxidului de carbon sau clorura de metilen. Medicii spun că odată consumată în cantităţi mari, pot să apară probleme pentru sănătate, mai ales din cauza acestor substanţe.
Ioana Muşetescu, medic: S-a demonstrat că dacă timp de 8 săptămâni regulat cafea fără cofeină, în cazul bărbaţilor în special, scade toleranţa la glucoză. Dacă vrem musai să bem cafea slabă trebuie să ne luam un americano sau un espresso care este mai mult aromat decât tare şi să-l diluam cu nişte apă.
Acum, consumăm circa 3 kilograme de cafea pe locuitor, pe an, faţă de 2kg cât consumam în urmă cu doi ani.