"Am ajuns în stradă". O femeie din Gorj plânge şi cere cu disperare ajutor. De la cutremur, pereţii casei s-au umplut de crăpături, iar tavanul stă să cadă
Pâmântul încă se zguduie după cel mai puternic cutremur din ultimii 200 de ani în zona Olteniei. Azi-noapte, judeţul Gorj a tremurat de cinci ori în doar trei ore. Cel mai puternic seism a fost de 4,2 pe Richter. În epicentrul cutremurului, oamenii sunt încă panicaţi. O familie a fost evacuată din casa care stă să cadă în orice moment.
De Diana Speretoiu la 16.02.2023, 13:37Una dintre cele mai puternice replici a fost în jurul orei 3, cu o magnitudine de 4,2 pe Richter. A fost o zguduitură care ne-a trezit din somn, a urmat un zgomot puternic și casa a început să vibreze.
200 de replici după cutremurul de 5,7 pe Richter
Nu e de mirare că a fost o noapte albă pentru foarte mulți oameni din județul Gorj, mai ales că în această zonă nu au mai avut loc astfel de cutremure. 200 de replici au fost anunțate după cutremurul de marți, care a avut 5,7 pe Richter. De altfel, experții au explicat că, în ultimii 200 de ani nu au mai avut loc în zona Olteniei un seism cu o asemenea intensitate. În județul Gorj este și astăzi o echipă de experți de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.
În localitatea Peștișani sunt montate o stație seismică și una GPS, care urmează să transmită date în timp real despre activitatea seismică din județul Gorj.
- Mitul cutremurelor prezise, demontat. Ce spun experţii despre olandezul care "a anunţat" seismul din Turcia şi a...
- De ce nu poate fi prezis un cutremur nicăieri în lume. Aplicaţia din Vrancea anunţă cu 25 de secunde înainte...
- Guvernul nu ştie câte şcoli sunt în clădiri cu risc seismic 1. Elevii, puşi să facă exerciţii de simulare a...
Astfel de stații au mai fost montate ieri în localtățile Lelești și Runcu.
Timp de 6 luni se va monitoriza activitatea seismică de aici și se vor transmite date, pentru ca specialiștii să-și dea seama ce se întâmplă mai exact.
Familie evacuată din casa care stă să se prăbușească
În comuna Arcani, o femeie plânge şi cere cu disperare ajutor. Pereţii s-au umplut de crăpături, iar tavanul mai are puţin şi se prăbuşeşte.
Mi-au spus şi domnii de la pompieri şi de la poliţie să nu mai stăm că e riscant, putem să murim în casă. E periculos. Că nu mai avem nicio putere.
Şi-a luat tot ce-a mai putut de prin casă şi le-a înghesuit într-o magazie de lemne.
Uitaţi ce am aici! Pâinea, cartofii, perinele, hainele, tot. Nu se mai poate! Am ajuns în stradă!
Potrivit ultimului raport al autorităţilor, un seism ca cel din 1977 ar provoca moartea a peste 40 de mii de oameni şi alţi 300 de mii ar fi răniţi.