Antena Meniu Search
x

Mitul cutremurelor prezise, demontat. Ce spun experţii despre olandezul care "a anunţat" seismul din Turcia şi a vorbit de altul în România: Coincidenţă nefericită

Utilizatorii reţelelor sociale le place să creadă că recentul cutremur din Turcia a fost predictibil. Seismologii spun că este de fapt o iluzie, o fantasmă a internetului, alimentată în special de personaje precum olandezul supranumit "Oracolul Seismelor", relatează AFP. 

de Redactia Observator

la 16.02.2023, 11:08

Urmările cutremului din Turcia
Urmările cutremului din Turcia - Getty Images

"Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur cu magnitudinea de 7,5 în această regiune (zona centrală şi de sud a Turciei, Iordania, Siria, Liban)", a scris Frank Hoogerbeets pe Twitter, cunoscut ca şi "Oracolul Seismelor", cu trei zile înainte de seismul devastator care a lovit Turcia şi Siria la 6 februarie, relansând zvonurile cu privire la predictibilitatea cutremurelor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Experţii sunt, însă, categorici: "Este imposibil de prezis locaţia, data exactă şi intensitatea unui cutremur", a dat asigurări Yann Klinger, director de cercetare în cadrul echipei de tectonică a Institutului de fizică a Pământului din Paris de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa.

Seismologii dispun doar de hărţi cu faliile active, care riscă inevitabil să cedeze, pe baza cărora pot realiza previziuni - nu predicţii - pe o scară de minimum câteva decenii. "Epicentrul cutremurului recent se situează într-o zonă roşu intens. Adică ştiam foarte bine că acolo va avea loc un cutremur. Cu toate acestea, nu putem spune dacă acest lucru se va întâmpla mâine sau peste 50 de ani", a explicat Remy Bossu, seismolog şi secretar general al Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Pe acelaşi subiect

Astfel, tweet-ul "vestitor" nu poate fi descris decât drept "coincidenţă nefericită", afirmă experţii. Mai ales că olandezul nu este este la prima sa "predicţie" şi nici la ultima. Recent a publicat o nouă "predicţie" alarmistă legată de România, fără nicio documentaţie ştiinţifică relevantă, bazată pe ideea că a trecut multă vreme de la ultimul cutremur. "Câteva informații de context: Din 1900, în România au avut loc cinci cutremure cu magnitudine 6 și patru cu magnitudine 7, majoritatea la adâncime mare (90-150 km). Ultimul cu magnitudine 7 a fost în 1990 și suntem în fereastra pentru următorul." Este mesajul postat pe Twitter de acelaşi individ pe 16 februarie.

"După cum îmi place să spun, un ceas stricat are dreptate de două ori pe zi. Primim predicţii tot timpul. A spune că va avea loc un cutremur în Turcia sau în Grecia este factual. Însă asta nu înseamnă o predicţie", a subliniat Remy Bossu.

Legătura dintre maree şi cutremurele puternice

Pentru "predicţia" sa, "Oracolul Seismelor" s-a bazat în principal pe forţele de atracţie ale mareelor, atribuite în mare parte Lunii. Cu toate acestea, chiar dacă mareele terestre sau oceanice cresc şi scad efectiv presiunea asupra faliilor seismice, această atracţie are o amplitudine foarte redusă şi "insuficientă pentru a declanşa ea singură un cutremur", a explicat Yann Klinger.

Cazul Iben Browning este un exemplu emblematic al acestei convingeri. Acest amator a prezis data şi ora unui cutremur major din centrul Statelor Unite pentru 3 decembrie 1990. "Iben Browning a invocat acelaşi mecanism celest. Acest raţionament a fost propagat în presă şi a căpătat o asemenea dimensiune încât în unele locuri au existat apeluri de urgenţă. Până la urmă, nu s-a întâmplat nimic", a spus Michel Campillo, geofizician şi seismolog, profesor la Universitatea din Grenoble, Franţa, şi membru al Academiei de Ştiinţe.

Al şaselea simţ al animalelor în prezicerea cutremurelor

Alţi internauţi insistă asupra comportamentului animalelor. Imagini video cu păsări au fost distribuite masiv începând de la 6 februarie, pretinzând că demonstrează o atitudine "ciudată", un semn precursor al unui seism.

"Ne-a fost adesea raportat comportamentul neobişnuit al câinilor, turmelor de oi sau al păsărilor chiar înaintea unui tremur puternic. Se crede că unele animale reacţionează la primele unde, undele "P", de amplitudine mai mică decât cele secundare, undele "S", care provoacă adesea cele mai multe daune. Este, aşadar, în principal o chestiune de sensibilitate şi nu de predicţie", a explicat Francoise Courboulex, specialistă în seismologie şi directoare de cercetare în cadrul CNRS.

Cu ajutorul senzorilor seismici, însă, seismologii sunt capabili să detecteze aceste unde "P" şi astfel pot declanşa sisteme de avertizare timpurie chiar dacă seismul a început deja. Acest sistem se poate dovedi util pentru a avertiza populaţia, în cazul în care epicentrul cutremurului nu se află sub o localitate, dar mai ales pentru a întrerupe imediat alimentarea cu gaz sau cu electricitate, evitându-se astfel producerea unui accident suplimentar, pe lângă pagubele cauzate de vibraţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Mitul cutremurelor prezise, demontat. Ce spun experţii despre olandezul care "a anunţat" seismul din Turcia şi a vorbit de altul în România: Coincidenţă nefericită