Antena Meniu Search
x

Video Încă cinci cutremure în Gorj, în decurs de 3 ore. Cel mai puternic a fost de 4,2 la doar 11 km adâncime

Oltenia continuă să se clatine serios. Inclusiv noaptea trecută, puţin după ora 3, oamenii au fost treziţi de un cutremur de 4,2 pe Richter, produs la o adâncime de doar 11 kilometri. Tot în Gorj. Localnicii nu reuşesc încă să-şi revină din şocul ultimelor zile şi tresar la fiecare replică. Au fost peste 160 doar în două zile. Specialiştii nu au explicaţii pentru ce se întâmplă, dar au început să instaleze echipamente pentru monitorizarea mişcărilor pământului. Iar de la Guvern se transmite că e cazul să se ia măsuri serioase în privinţa consolidării clădirilor şubrede

de Redactia Observator

la 16.02.2023, 07:33

Vezi și

Într-o zonă în care de 200 de ani nu a mai avut loc un cutremur puternic, două seisme şi peste 160 de replici lovesc într-un interval de numai 24 de ore

Camerele de supraveghere au surprins spaima a două angajate dintr-un fast-food din Târgu Jiu. 

Pur şi simplu mi-a venit să sar pe geam. 

A fost atât de mare cutremurul, încât am alunecat. 

Pe acelaşi subiect

Vorbisem dinainte că eu mă bag acolo, eu sar geamul. 

M-am ascuns în dulap, sub mobilă. 

Am făcut ce am simţit pe moment, instinctul de supravieţuire.

Într-o frizerie, un tânăr îşi tunde clientul. Când totul începe să tremure, cei doi ies val vârtej din salon. 

Am plecat direct rachetă pe uşă. 

N-am mai stat o secundă.

Şi el după mine cu pelerina aia de Superman. 

Eu nu m-am pierdut, el tremura, am pus apă pe el. 

Undele s-au simţit până în Serbia şi Ungaria

Nouă persoane au făcut atac de panică şi au sunat la 112, ca mulţi alţi localnici îngrijoraţi. 

Gorjul a fost cel mai afectat judeţ. 20 de case, 15 blocuri, 2 biserici şi 7 sedii de instituţii au fost avariate. Printre ele, clădirile primăriei şi prefecturii sau mănăstirea Tismana, unde turla este în pericol de prăbuşire. 6 maşini au fost avariate. Fisuri ale imobilelor şi elemente de construcţie desprinse au fost semnalate şi în Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea. Au căzut stânci pe Defileul Jiului, iar drumarii au fost nevoiţi să intervină. Undele s-au simţit până în Serbia şi Ungaria. 

În comuna Arcani, o femeie plânge şi cere cu disperare ajutor. Pereţii s-au umplut de crăpături, iar tavanul mai are puţin şi se prăbuşeşte. 

Mi-au spus şi domnii de la pompieri şi de la poliţie să nu mai stăm că e riscant, putem să murim în casă. E periculos. Că nu mai avem nicio putere 

Şi-a luat tot ce-a mai putut de prin casă şi le-a înghesuit într-o magazie de lemne. 

Uitaţi ce am aici! Pâinea, cartofii, perinele, hainele, tot. Nu se mai poate! Am ajuns în stradă! 

Seismologii, surprinşi de activarea faliei din Oltenia

Constantin Ionescu, director INFP: Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7.

Mircea Radulian, director științific INFP: Este o zonă seismică cunoscută, are o activitate slabă și moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri este cea mai mare intensitate seismică, cea mai mare intensitate din ultimii 200 de ani din zonă, de când avem noi înregistrări. 

Acum autorităţile montează staţii seismice în Gorj pentru studia mişcările faliilor. Prima a fost instalată în subsolul spitalului din localitatea Dobriţa.

Eduard Năstase, INFP: Suntem două echipe tehnice, urmează să instalăm trei staţii seismice şi trei staţii GPS, pentru a putea identifica cutremurele de magnitudine foarte mică. 

Un cutremur ca cel din 1977 ar provoca moartea a peste 40 de mii de oameni

În şedinţa de Guvern s-au cerut măsuri urgente.

Nicolae Ciucă, premierul României: Este nevoie ca toate instituţiile statului să intensifice întreaga activitate. Nu ne lipsesc aceste planuri, documentaţii, putem recunoaşte că avem rafturile pline de astfel de dosare. 

Potrivit ultimului raport al autorităţilor, un seism ca cel din 1977 ar provoca moartea a peste 40 de mii de oameni şi alţi 300 de mii ar fi răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Încă cinci cutremure în Gorj, în decurs de 3 ore. Cel mai puternic a fost de 4,2 la doar 11 km adâncime