"Am simţit că se desface pământul, că ne înghite". Camerele video au surprins dimensiunea cutremurului din Gorj chiar în epicentru
Ieri, în România s-a înregistrat cel mai puternic seism din ultimii 5 ani. Cutremurul a lovit Oltenia, care se mai zguduise şi luni. S-a produs la mică adâncime şi a fost urmat de zeci de replici. Mai multe clădiri din trei judeţe au fost avariate, printre care primăria din Târgu Jiu şi Prefectura Gorj. Oamenii sunt atât de speriaţi încât au început să plece din oraş spre zone rurale, ca să evite clădirile înalte. Specialiştii nu se aşteptau la o mişcare atât de puternică a pământului, mai ales după doar 24 de ore de la precedenta.
De Diana Speretoiu la 15.02.2023, 08:31La 15 şi 16 minute, un seism cu magnitudinea de 5,7 pe Richter, produs la doar 6,3 km adâncime a băgat în panică oamenii care nici nu apucaseră să-şi revină după cutremurul prin care trecuseră cu mai puţin de 24 de ore înainte. Epicentrul a fost în comuna Leleşti din Gorj. S-a simţit puternic şi în Târgu Jiu. Speriaţi, oamenii au fugit care încotro. Într-un fast food camerele de supraveghere arată cum o angajată se ascunde sub tejghea, iar alta sare disperată pe geam.
Clienţii dintr-o frizerie se ridică speriaţi de pe scaune şi ies buluc din salon. Tot oraşul s-a clătinat ca niciodată. Inclusiv Poarta Sărutului pare că e la un pas să cadă.
ISU Gorj abia a făcut faţă apelurilor disperate la 112
Într-o locuinţă din Tismana, toate obiectele încep să alunece, lustrele se clatină, iar masa se mişcă.
Vino încoace!
Mamă, cum se mişcă!
Turla mănăstirii Tismana pare că stă să se prăbuşească.
O bucată s-a desprins şi a rămas o gaură. În curtea primăriei din oraş mai multe maşini sunt avariate serios de cărămizile care s-au desprins din clădire.
Ia uitaţi...pe maşini!
Primăria municipiului Târgu Jiu a fost devastată!
Pagube au fost şi în prefectura Gorj. O sală de şedinţe este plină de tencuială şi bucăţi de cărămidă.
Iar pe o stradă, se văd bucăţi uriaşe desprinse dintr-o faţadă.
Aşa ceva n-am văzut. Nu mai staţi aici!
ISU Gorj abia a făcut faţă apelurilor disperate la 112. De panică, oamenii au înroşit liniile. A fost convocat inclusiv comitetul pentru situaţii de urgenţă.
Numărul replicilor în doar 24 de ore a trecut de 30
Oamenii sunt speriaţi, mai ales că numărul replicilor în doar 24 de ore a trecut de 30.
În Leleşti, epicentrul cutremurului de ieri, spre seară oamenii contorizau pagubele.
Uşa este căzută.
Aoleu, v-a plecat soba de pe loc.
Soba, capacul căzut de la fum.
Laurentiu Turcilă, primar comuna Lelești: Am simţit pur şi simplu că se desface pământul dintr-o dată de sub mine și intrăm cu totul în pământ. A fost ca o bătaie puternică de picamer de simțeam că ne înghite pur și simplu.
Camerele de supraveghere arată exact dimensiunea seismului chiar în epicentru.
La spitalul din Dobriţa a fost risc de explozie
A fost un cutremur la indigo cu cel de luni. Epicentrul a fost atunci în comuna Runcu, tot în Gorj. La spitalul din Dobriţa, unde sunt internaţi aproximativ 150 de bolnavi, a fost risc de explozie. O conductă de gaze s-a fisurat.
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului trimite în Gorj echipă de specialişti ca să facă măsurători. Iar autorităţile se mobilizează şi anunţă inspecţii în locurile unde ar putea să apară probleme.
Cristi Tudor, DRDP Craiova: În urma cutremurelor înregistarte în aceste ultime două zile, conducerea DRDP Craiova a dispus de urgență inspecția la toate podurile de pe drumurile naționale din Directia regională de drumuri și poduri Craiova.
În plus, vor fi trimise echipe şi în zonele în care există risc de căderi de pietre de pe versanţi din cauza mişcărilor de teren. De altfel, pentru şedinţa de Guvern de azi premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Dezvoltării să prezinte un plan cu măsuri concrete pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.