Cad primele capete după tragedia de la 2 Mai: patru șefi din Poliție și-au pierdut funcțiile. Eroarea fatală a agenților care l-au prins drogat pe Vlad Pascu
S-au luat primele măsuri după erorile în lanţ ale poliţiei în cazul accidentului din 2 Mai. Patru şefi din poliţie și-au pierdut funcţiile. Au fost demişi adjunctul Poliţiei din Constanţa, comisar-șef Marin Dincă, și șeful Serviciului Rutier Constanța, Constantin Stoian. Este chiar comisarul care îl oprise pe Vlad Pascu cu o zi înainte de tragedie, dar nu i-a verificat actele. De asemenea, şi-au pierdut funcţiile Șeful Poliției Mangalia, sub-comisar Dragoş Gabriel Cristea, şi Șeful Poliției Vama Veche, inspector principal Radu Vachente. Între timp, reporterii Observator au obţinut informaţii noi despre cum au acţionat poliţiştii în noaptea tragediei. Agenţii care l-au avut pe şoferul drogat în mână au făcut încă o eroare fatală: au găsit stupefiante în maşină, dar au lăsat pasagerii, adică singuriii martori, să plece.
De Bianca Iacob la 23.08.2023, 19:56Cel mai înalt grad care pică după accidentul mortal din staţiunea 2 Mai stă pe umerii adjunctului IPJ Constanţa. Comisarul şef Marin Dincă pleacă din funcţie. Până în luna mai, a fost şeful Poliţiei Mangalia.
Alături de el mai pleacă și șeful Serviciului Rutier Constanța. Comisarul Constantin Stoian este chiar polițistul care l-a tras pe dreapta pe Vlad Pascu cu o zi înaintea tragicului accident, într-o acțiune preventivă de promovare a Legii Anastasia. Nu i-a verificat actele, deci nu a aflat că maşina pe care o conducea Vlad Pascu nu avea RCA. Aşa că i-a cerut să conducă prudent și i-a urat drum bun.
Patru ofițeri din Poliție și-au pierdut funcțiile, după tragedia de la 2 Mai
Au mai fost eliberaţi din funcţie şeful Poliției Mangalia, subcomisarul Dragoş Gabriel Cristea, şi şeful Poliției Vama Veche, inspectorul principal Radu Vachente.
- "Las-o jos! Întoarce că mor aici. Pascule mă omori, am sărit în aer pe podul ăla". Tatăl adolescentului drogat...
- Mesajul cutremurător al colegei lui Sebastian, tânărul ucis de şoferul drogat la 2 Mai: "D-aia plecăm din...
- Vlad Pascu se droga de la 13 ani. Ucigașul din 2 Mai a scăpat de două dosare penale în trecut, au anunțat...
- "Noi nu suntem toxicomani, suntem oxicomani". Noi imagini cu Vlad Pascu, şoferul drogat care a ucis două persoane...
- Prima reacţie a părinţilor tânărului care a provocat tragedia de la 2 Mai: "Nu încercăm să-l absolvim de...
- Filmul complet al cursei criminale de la 2 Mai: şoferul drogat, lăsat să plece din sediul Poliţiei cu 55 de...
În funcţie a rămas însă şeful poliţiei din Constanţa, chestorul Adrian Glugă, cel care a ieşit public şi a recunoscut senin că tânărul care a omorât doi studenţi şi a rănit alţi 6 fusese oprit de două ori înainte de carnagiu, fără să fie testat pentru consum de droguri.
Reporter: În funcţie de ce criterii se stabileşte dacă eşti testat sau nu?
Adrian Glugă, şeful IPJ Constanţa: În funcţie de comportament şi de simptomele specifice consului de droguri. Colegii din teren au considerat la acel moment că nu prezenta niciun semn specific de consumului de substanţe.
Potrivit surselor Observator, agentul care l-a oprit pe Vlad Pascu înainte de tragedia din 2 Mai şi-a petrecut noaptea cerând indicaţii de la colegi şi superiori pentru a afla cum trebuie să acţioneze.
Poliţia fusese avertizată la ora 00.40 că Vlad Pascu conduce haotic între Vama Veche şi 2 Mai
Agentul cu 10 luni de experienţă ar fi cerut voie de la dispecerat să plece în urmărire. I s-a spus să rămână pe loc. Însă avea să dea de individ în timp ce patrula în Vama Veche, alături de un jandarm.
Andreea Filip, reporter Observator: Agentul începător l-a identificat Vlad Pascu la ora 1.50, pe Strada Plajei, și l-a tras pe dreapta chiar în acest loc. I-a cerut actele şi a trimis datele la dispecerat, crezând că acolo se va face verificarea RCA-ului. Însă nu a verificat nimeni. Ulterior i-a cerut unei colege ofiţer să aducă un alcooltest, însă nici el, nici ea, nu ştiau să-l folosească. Aşa că au cerut ajutorul unui alt echipaj de poliţie.
După prima eroare, neverificarea RCA, urmează a doua
Agentul şi jandarmul au verificat maşina şi au găsit înăuntru droguri. În automobil mai erau doi tineri, dar li s-ar fi permis să plece. Practic singurii martori au fost lăsaţi liberi. Dus la secţie, Vlad Pascu a spus că drogurile erau ale unui pasager, nu ale lui, spun sursele Observator. Urmează a treia eroare, nu doar una individuală, ci şi una de sistem.
Bianca Iacob, reporter Observator: Poliţia Română a decis să trimită în plin sezon estival şi tocmai în Vama Veche doi agenţi începători. Unul lucra de doar câteva luni, iar altul era angajat din sursă externă. În plus, din cele 15 drugteste din câte sunt în judeţul Constanţa, doar unul singur este pentru zona Mangalia. Iar în perioada respectivă, singul agent care ştia să-l folosească era în concediu medical.
Vlad Pascu nu a fost testat pentru droguri, o eroare care a dus la moartea a doi oameni
Şi asta, deşi potrivit surselor Obarvator, în Mangalia mai sunt doi agenţi instruiţi să folosească un drugtest, dar erau liberi. Nu i-a chemat nimeni, deși ar fi putut. Culmea, imediat după producerea tragedieii, unul dintre acești doi polițiști a venit de acasă să îl testeze pe Pascu, chiar cu aparatul din Mangalia.
Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist: Ai noştri poliţişti sunt foarte timoraţi. Păi dacă îndrăzneşti să opreşti o maşină aşa, mai super, păi te gândeşti aşa - câte telefoane o da ăla şi ce o să păţesc eu după aceea şi aşa mai departe.
Aşa se face că mulţi tineri de bani gata ajung să se drogheze în staţiuni fără să se teamă de poliţie. Chiar şi când sunt prinşi, consecinţele nu prea există.
Bianca Iacob, reporter Observator: Deşi a mai fusese prins de două ori cu droguri asupra lui, procurorii anti-mafia au decis să închidă dosarele deschise pe numele lui Vlad Pascu. Asta pentru că nu se justificau cheltuielile de judecată în raport cu cantiatea de droguri găsite asupra lui - sub un gram. Prima dată, însă, când a fost găsit, avea sub 14 ani.
Consumul de droguri în România a crescut de şase ori, în ultimii 20 de ani
Aproape 17% dintre adolescenţii de 16 ani s-au drogat cel puţin odată în viaţă, arată studiile.
Bianca Iacob, reporter Observator: ANA este agenţia care se ocupă de prevenirea consumului de droguri în România. Până anul trecut în septembrie, bugetul instituţiei, de aproape 40 de milioane de lei, însemna salarii şi pliante. Instituţia are o bază de date a cazurilor medicale, însă baza de date nu poate fi consultată de poliţie.
Anul trecut, Georgel - Cristian Ivan, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, rămânea fără slujbă după un test de sinceritate într-un interviu Observator.