Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şoferii băuţi care fac un accident soldat cu morţi vor fi condamnaţi cu executare. Legea Anastasia, promulgată de Iohannis

Cei care se urcă la volan băuţi, drogaţi sau fără permis vor ajunge la închisoare dacă provoacă accidente mortale. Legea cunoscută sub numele de Anastasia a fost promulgată vineri de Klaus Iohannis. 

de Redactia Observator

la 07.07.2023 , 19:34

Şoferii băuţi care fac un accident soldat cu morţi vor fi condamnaţi cu executare. Legea Anastasia, promulgată de Iohannis Şoferii băuţi care fac un accident soldat cu morţi vor fi condamnaţi cu executare. Legea Anastasia, promulgată de Iohannis - Observator / Shutterstock

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea iniţiată de către senatorul PSD Robert Cazanciuc şi senatorul PNL Daniel Fenechiu care prevede că şoferii care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare, dacă provoacă accidente mortale. Actul normativ este cunoscut ca "Legea Anastasia", denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în faţa casei.

Ministerul de Interne: 1.025 de permise de conducere, reţinute în ultimele şapte zile

"Astăzi a fost promulgată legea prin care cei care comit un accident soldat cu pierderi de vieţi, în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a drogurilor sau fără a deţine permis de conducere, vor fi condamnaţi la închisoare cu executare. NU vă puneţi viaţa în pericol! NU puneţi viaţa altora în pericol! Nu uitaţi: în trafic… nu sunteţi singuri", a transmis, vineri, Ministerul de Interne. Potrivit acestuia în ultimele 7 zile, au fost reţinute 1.025 de permise de conducere, dintre care 846 pentru consumul de alcool, 179 pentru consumul de droguri sau alte substanţe interzise. "1.025 de persoane care ar fi putut produce tot atâtea tragedii", a mai transmis ministerul.

Articolul continuă după reclamă

Ce este Legea Anastasia

Pe acelaşi subiect

Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Astfel, la articolul 91 al legii menţionate este introdus un nou alineat care prevede că: "Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336".

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre iniţiatorii actului normativ a precizat că legea este "concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan".

„Anastasia are grijă de vieţile noastre de dincolo de moarte. Criminalii şoselelor merg la închisoare. Nicio instanţă din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile ţării urcaţi băuţi, drogaţi sau fără permis la volan. Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în faţa casei) pe care am iniţiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaţilor şi va merge spre promulgare la preşedintele României”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Social-democratul a mai spus că "au murit prea mulţi oameni nevinovaţi, prea multe familii au trecut prin drame, în ultimii ani".

"A venit vremea să punem capăt tragediilor. Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al şaselea an consecutiv. Viaţa cetăţenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleşi, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm. Constituţia garantează dreptul la viaţă şi la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept. Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan. Votul a fost aproape unanim! Mulţumesc tuturor colegilor care au votat această iniţiativă!", a completat Cazanciuc.

Anastasia a murit în 2022 de Ziua Copilului. Fetiţa abia împlinise patru ani. Se juca cu prietenii în faţa casei când a fost zdrobită de o maşină, condusă de o şoferiţă de 28 de ani care nu avea permis de conducere, ci cursuri de şofat făcute în Suedia. Femeia de la volan este cercetată şi acum pentru uciderea copilei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Justiţie » Şoferii băuţi care fac un accident soldat cu morţi vor fi condamnaţi cu executare. Legea Anastasia, promulgată de Iohannis