Din Bucovina şi până în Ierusalim, milioane de români au trăit emoţia celei mai mari sărbători creştine. "E un sentiment de pace"
România s-a luminat în noaptea învierii. Focul sfânt de la Ierusalim a ajuns în milioane de case. Milioane de români au cântat împreună şi au trăit emoţia celei mai mari sărbători creştine. Din marile oraşe şi de la malul mării, până în cele mai vechi biserici din sate, toată ţara a spus: Hristos a înviat!
De Redactia Observator la 16.04.2023, 19:12- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Cu moartea pe moarte călcând, lumina a învins. La miezul nopţii, din mii de biserici din toate colţurile lumii, a răsunat promisiunea care ne uneşte. Oameni din toată ţara au mers în noaptea Învierii pe drumul spre lumină. Nu doar să-şi aprindă candelele, ci să regăsească lumina din ei şi din ceilalţi.
Fată: Cu inima deschisă, cu multă emoţie, cu multă bucurie în suflet şi ne dorim să fim mai buni, mai înţelegători unii cu alţii şi să luăm exemplul lui Iisus în fiecare zi.
Tânăr: Ne simţim mai aproape unul de altul şi e un sentiment de pace şi asupra noastră. Un gând de pace ar fi cel mai bun.
Sărbătoarea care ne leagă unii de ceilalţi
- Semnificaţia obiceiului de a duce coşul pascal la sfinţit. Ce nu trebuie să lipsească din el sub niciun chip
- În București, mii de credincioși au ieșit din case și au înălțat rugăciuni la cer. La miezul nopții, toate...
- Bisericile din țară, neîncăpătoare în noaptea de Înviere. Hristos a Înviat, iar oamenii au primit Lumina...
Unii au trăit emoţia Învierii în marile catedrale. Alţii, au găsit pacea în micile biserici din satele izolate. E o sărbătoare care ne leagă unii de ceilalţi. Şi pe toţi - de străbunii care au păstrat vii, secole la rând, aceleaşi tradiţii.
La mânăstirea Suceviţa, din Bucovina, toaca se aude neîntrerupt, în noaptea învierii, de fix 439 de ani.
Măicuţă: Istoria creştinismului nu e altceva decât acest moment al învierii Domnului, această minune unică, care se desfăşoară permanent, neîntrerupt în inimile creştinilor. Zi de zi, an de an, până la sfârşitul veacurilor.
E locul unde oamenii se întorc de sărbători, pentru a nu uita de rădăcini, indiferent de unde i-a purtat viaţa.
Femeie: Oamenii sunt mai sinceri, mai curaţi, mai credincioşi, mai păstrează tradiţiile! Ne este dor de casă şi d-asta am venit aici, să retrăim momentele din copilărie.
Copiii au stat până după miezul nopţii la slujbe
Luminoşi şi răbdători, copiii au stat până după miezul nopţii la slujbe.
Fetiţă: Ca să mă rog! Sărbătoarea Domnului!
Reporter: Şi ai luat lumină?
Fetiţă: Da, am luat lumină!
Lumina a venit într-un mod unic la Constanţa. Pe mare. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Presfinţitul Teodosie, a împărţit-o apoi credincioşilor. Şi împreună au plecat în procesiune pe faleza de la Cazino către Catedrala Arhiepiscopală.
Femeie: Hristos nu este viu într-o noapte şi doar atât! Este sau nu este viu în sufletele oamenilor.
Românii au sărbătorit Învierea şi la Ierusalim
Fiecare candelă pe care românii au dus-o azi-noapte în case a fost aprinsă cu acelaşi Foc Sfânt, de la Ierusalim.
Mădălina Iacob, corespondent Observator: Hristos a Înviat! Se aude acum în cetatea Ierusalimului, inclusiv în limba română!
Pelerini din toată lumea au trăit învierea la Sfântul Mormânt. Printre ei, mulţi români.
Ana, turistă: România o iubesc şi este ţara mea, dar aici în Ţara Sfântă sunt alt om.
Fată: Noi am intrat şi la Sfântul Mormânt şi a fost un sentiment copleşitor!