Video Semnificaţia obiceiului de a duce coşul pascal la sfinţit. Ce nu trebuie să lipsească din el sub niciun chip
În Bucovina se păstrează şi astăzi obiceiul ca după slujba de Înviere, coșurile de Paște să fie sfinţite de preot. Păstrează sporul casei, spun oamenii, şi din el nu trebuie să lipsescă, bineînţeles, ouăle roşii, cozonacul, pasca sau mielul. Biserica îi binecuvîntează, astfel, pe creştini să mănânce din nou de dulce, după un post îndelungat.
Curtea Mănăstirii Suceviţa a fost plină de credincioşi veniţi de peste tot. Oamenii au venit să ceară binecuvântare pentru ei, cât şi pentru bucatele care vor ajunge pe masa de sărbătoare.
"Se sfinţesc păcatele în dimineaţa asta, tocmai pentru bucurie, pentru lumină. Pentru suflet practic e tradiţia asta.''
"De când eram mic veneam cu bunica. Când eram mic nu înţelegeam mare lucru, însă, acum, o să încerc să le duc tradiţia lor mai departe."
Cu război la ei în ţară, pelerinii veniţi de peste graniţă s-au rugat în primul rând pentru pace.
"Aici suntem primul an. Suntem din Ucraina, nu suntem de aici. Şi anul acesta ne-am întâlnit cu familia aici. Cu soţul, cu bunica, cu bunicul, cu fratele, cu toată familia.
Ce vă doriţi?
Linişte şi pace pentru noi şi pentru toată lumea.''
"Am simţit Învierea! Isus Hristos a Înviat! Asta da!"
"Cred că tocmai obiceiul ăsta că în fiecare an am venit cu părinţii. Şi parcă nu-i Paşte dacă nu vin în dimineaţa aceasta cu coşul la sfinţit."
Biserica îi binecuvîntează, astfel, să mănânce din nou de dulce
Iar după slujbă...
"Vă daţi seama! Că dacă sfinţim bucatele le şi mâncăm, nu?"
Coşul pascal păstrează sporul casei: pască, ouă roşii, brânză, peşte afumat, şuncă, sfeclă roşie cu hrean, dulciuri, bani şi flori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰