"Dorel" din Arad a distrus "casele" castorilor. Muncitorii angajaţi să adune gunoaiele au tăiat kilometri buni de stufăriş
Au curatat gunoaiele dar au distrus si habitatele vietatilor de pe malurile râului Mureş. Muncitorii angajati sa stranga deseurile au retezat şi stufărişul de pe o suprafaţă de câţiva kilometri, în care sute de păsări şi castori îşi făcuseră cuiburi. Reprezentanţii instituţiei publice spun că nu ştiau că acolo există vieţuitoare.
De Redactia Observator la 14.03.2023, 21:01În centrul oraşului Arad, vegetaţia de pe unul dintre malurile râului Mureş a fost smulsă din rădăcini pe o porţiune de trei, patru kilometri. Raţele sălbatice, mierlele, sticleţii şi cormoranii s-au trezit peste noapte fără cuiburi. Şi familiile de castori au fost alungate astfel.
Reprezentanţii primăriei se scuză şi încearcă să găsească soluţii
Gabriel Herlo, biolog: Acei arbori pe care i-au doborât castorii pentru a se hrăni. Un habitat plin de vegetaţie specifică care asigura condiţii bune ca habitat pentru păsări, pentru mamifere acvatice, pentru nevertebrate. Nu mai au unde să se adăpostească. Au fost afectate condiţiile de habitat de hrănire, de adăpost, de reproducere. Habitatul castorilor a fost afectat, cel puţin cel de pe malul acesta. Sper să nu se treacă şi pe celălalt mal, unde încă se vede că este ok habitatul, adică acei arbori care constituie hrana castorilor sunt încă neatinşi.
Localnicii nu vor mai avea şansa acum să admire spectacolul naturii.
Localnic: Dezamăgitor. Nu înţeleg de ce trebuie să distugem natura pe unde trecem. Acum toţi câinii o să vină să se bălăcească în apă şi animalele nu vor mai avea linişte să cuibărească.
Reprezentanţii primăriei se scuză şi încearcă să găsească soluţii pentru a nu fi afectate şi alte ecosisteme.
Ralu Cotrău, purtătoare de cuvânt Primăria Arad: Operaţiunea de salubrizare a fost îngreunată de vegetaţia spontană crescută în exces, motiv pentru care a fost necesară înlăturarea ei. Nu este semnalizată ca fiind o zonă în care trăiesc castori. Iar pe durata desfăşurării acţiunii de curăţenie nu a fost semnalată prezenţa unui exemplar.
Marcel Ostafe, Sistemul de Gospdărire a Apelor Arad: Vom lua legătura cu cei de la Agenţia Naţională a Ariilor protejate sî vedem dacă ei cunosc şi eventual dacă sunt ceva habitate care trebuie protejate să fie cumva relocate.
Biologii estimează că pe râul Mureş, numai pe porţiunea care traversează oraşul Arad, trăiesc în jur de 100 de exemplare de castori, care aduc o mulţime de beneficii naturii. Pescarii sunt printre primii care observă avantajele: în zonele locuite de aceste animale, peștele este din belşug iar apa este curată.