Dumitru Buzatu vrea să fie liber pentru că are diabet. Baronul PSD spune acum că mita era de fapt "un împrumut", deşi trăieşte în lux printre cei mai săraci români
Dumitru Buzatu, baronul PSD prins când lua mită peste un milion de lei, vrea în libertate. Avocaţii săi susţin că e bolnav, are diabet şi i-au citit în ochi că n-ar fugi din ţară. Fostul şef de judeţ are şi o explicaţie pentru teancurile de bani: a cerut un împrumut, dar a primit de zece ori mai mult. Pe de altă parte, casele celor doi protagonişti din dosarul DNA, Dumitru Buzatu şi denunţătorul său, Emil Savin reflectă luxul oribitor în care trăiau în cel mai sărac judeţ al ţării.
De Cristi Popovici la 27.09.2023, 19:40Reporter: Din ce provine această sumă de bani?
Dumitru Buzatu: Sunt economiile mele!
Reporter: Economiile dumneavoastră?
La audieri, Dumitru Buzatu s-a răzgândit: banii din geanta maro nu erau economii, ci un împrumut la care a primit de 10 ori mai mulţi bani decât a cerut.
"În tot acest scandal, Dumitru Buzatu spune că totul este o înscenare facută de afaceristul Emil Savin. A susținut în față procurorilor că trebuia să primească un împrumut de 120 de mii de lei de la omul de afaceri și de aici expresia -sărut mâna m-ai salvat, eram pe drojdie-, care apare în referatul proxurorilor. Adică, susțin avocații lui, -mulțumesc că mi-ai dat bani împrumut să-mi rezolv problemele-. Buzatu avea încredere în Savin și nu a numărat banii. Ar fiu văzut că sunt 1.25 de milioane, abia când procurorii i-au numărat", transmite cristi Popovici, reporter Observator.
Un împrumut greu de justificat pentru baronul local care deţine case impresionante, terenuri de zeci de mii de metri pătraţi, maşini de epocă, o bară şi o autorulotă. Numai pe moşia din Zăpodeni are o vilă de 580 de mp şi o fermă de peste o mie de mp.
Pe picior mare trăieşte şi denunţătorul său
Emil Savin, zis Farmazon sau regele asfaltului, şi-a amenjat la 15 km de Bârlad un domeniu ca n filme. Aşa numita "casa albă din vaslui" tronează în mijlocul unui teren cât un parc, de 12 000 de mp.
"Reşedinţa are alei bătute-n piatră albă, un sens giratoriu, două anexe uriaşe, plus două bălţi de pescuit. Gard în gard cu moşia impresionantă a lui Emil Savin este pensiunea de patru margarete a familiei. Un complex cu piscine, restaurant şi săli de evenimente", transmite cristi Popovici, reporter Observator.
Pensiunea, care are inclusiv propria marcă de vinuri, este condusă de una dintre fiicele lui Savin, căsătorită cu fostul prefect de Vaslui Eduard Popică, apropiat al lui Liviu Dragnea. Cuplul a botezat-o pe fiica lui Tudor Buzatu.
Emil Savin: Eu nu am avut o prietenie cu domnul Buzatu. Nu ne-am agreat unul pe altul.
Avocaţii fac eforturi să-l elibreze pe Dumitru Buzatu din arest
Între timp, avocaţii fac eforturi să-l elibreze pe Dumitru Buzatu din arest. Au încercat să-i convingă pe judecători că e bolnav.
"Buzatu e dependent de insulină, diabetic. M-am uitat în ochii domnului Dumitru Buzatu și nu am văzut vreo licărire să plece, să fugă", spune avocatul său.
Daniel Atasiei, avocatul lui Dumitru Buzatu: Acest dosar are legătură şi cu justiţia şi cu politica. Ministerul Public a încheiat prima repriză în avantaj, suntem în a doua repriză, încercăm să câştigăm acest meci, dar şi un egal e bun.
Procurorii contraatacă.
"Inculpatul ocupă de peste 10 ani funcția de președinte al Consiliului Județean, creându-şi în acest fel un sistem puternic de relații interpersonale cât și de subordonare cu funcționari din cadrul Consiliului Județean Vaslui și nu numai", potrivit referatului de arestare.
Cred că dacă va fi liber, Dumitru Buzatu ar putea să influențeze martorii, având în vedere că printre ei sunt si subordonaţii săi. Interceptările din dosar întăresc presiunea asupra angajaţilor despre care vorbesc procurorii.
Interceptări din dosar
Dumitru Buzatu: Nu mai, nu, nu mai știu ce să mai, ce să mai cred! Este. ! Pi.a mamii ei de instituție și de tot dacă aici noi nu. Nu putem să-i controlăm pe ăștia. Băi, dar să le facă mai repede. Cred că treʼ să mă duc să-i bat într-o zi!
Avocaţii au altă explicaţie. "Nu demonstrează o activitate infracțională, ci mai degrabă o bună diligență pe care o desfășoară domnul președinte", transmite avocatul lui Dumitru Buzatu.
"Buna diligenţă" riscă să le aducă probleme locuitorilor din cel mai sărac judeţ al ţării.
Ciprian Trifan: La sfârşitul anului 2024, dacă nu va fi gata acest drum, va trebui să dăm o parte din bani înapoi. Toate sumele. Se pot da peste cap multe proiecte, avem nevoie de cofinanţări. Lucrez cu domnul Buzatu de mai bine de un sfert de secol. Pentru mine e o chestie care m-a şocat.
Joi, Curtea de Apel Iaşi decide dacă Dumitru Buzatu rămâne în arest sau primeşte o măsură mai blândă.