Antena Meniu Search
x

Video Averea uriaşă a baronului de Vaslui Dumitru Buzatu, "pescuit" de DNA după ce a luat şpagă. Denunţător: "A trebuit să fac ce am făcut"

Dumitru Buzatu a fost filmat şi ascultat când ia mita de 250 de mii de euro. Avem şi primele declaraţii ale denunţătorului său, unul dintre oamenii lui de casă, pe care l-a ajutat să devină regele asfaltului în Moldova. Cu toate acestea, preşedintetele Consilului Judeţean Vaslui a constestat arestarea preventivă.  

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.09.2023, 17:49

Vezi și

Arestare ca-n filme pentru baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu, prins de DNA cu portbagajul plin de bani. În nici cinci secunde, procurorii şi ofiţerii îi blochează maşina din care îl scot apoi cu forţa.

Polițiști-Buzatu: Domnule Buzatu, deschideţi dumneavostră portbagajul! Vă rog să ne spuneţi geanta aceea a cui este?

- A mea!

- Ce se află în ea?

Pe acelaşi subiect

- Bani!

- Sunt banii dumneavoastră?

- Da!

- Ce sumă se află în acea geantă?

- Nu contează, vă rog să îi vedeţi! Deschide geanta cu bani!

- 100 de bucăţi a câte 500 de lei, în fiecare fişic sunt 50.000 de lei.  

Denunţător: "A trebuit să fac ce am făcut"

25 de teancuri în bancnote mari de 500 de lei. În total,1,25 de milioane de lei, bani pitiţi printre covrigi de Buzău şi o oală de ciorbă. Baronul săracilor găseşte rapid o explicaţie.

Polițiști-Buzatu: Din ce provine această sumă de bani?

- Sunt economiile mele!

- Economiile dumneavoastră?

- Da!

Procurorii DNA ştiau însă răspunsul corect: mită pentru construcţia unui drum, mai exact 10 la sută din valoarea lucrărilor. Îl filaseră toată ziua la partida de pescuit şi urmăriseră traseul banilor marcaţi din recuzita instituţiei anticorupţie. Emil Savin, prietenul său şi omul de afaceri care i-a dat geanta cu bani, a dat primele explicaţii despre denunţul său.

Emil Savin, om de afaceri: Eu nu l-am denunţat pe Buzatu, eu am denunţat expertul, expertiza respectivă! Şi m-am dus cu acea expertiză la domnii de la DNA şi le-am spus speţa respectivă. Domnii procurori ştiu mai bine! Au aparatură, i-au ascultat, nu ştiu ce s-a întâmplat şi a căzut în interceptările astea pe care le vedeţi dumneavoastră acum că le dau domnii procurori! N-am avut încotro, a trebuit să fac ce am făcut. Nu-mi pare rău.

Detaliile din anchetă arată că totul fusese parafat verbal, la telefon, în aceeaşi zi, prin intermediul unui apropiat, fost angajat al DGASPC Vaslui.

Fost angajat DGASPC: Da, a întrebat și Emil, că vrea să vină cu puiul. Veniți încoace acuma?Dumitru Buzatu: Am să vin eu ca să vă învăț cum să faceți!

Şeful CJ Vaslui se asigură, printr-un limbaj codificat, că nu face drumul degeaba.

Dumitru Buzatu: - Ai pescuit ceva?

Fost angajat DGASPC: - Am prins câte un pește toți!

Dumitru Buzatu: - Altceva … decât pește?

Fost angajat DGASPC: - Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

Dumitru Buzatu: - Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!  … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!

Iar vorbele sale, înregistrate de DNA, devin memorabile.

Bărbat: Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie.

La audieri, şeful Consiliului Judeţean Vaslui le-a spus anchetatorilor că banii din geantă ar fi, de fapt, un împrumut pe care îl ceruse anterior lui Emil Savin. Dumitru Buzatu este acum după gratii, dar a contestat decizia arestului. La fel şi un alt personaj important din ancheta DNA: expertul Radu Judele, fiul fostului șef DRDP Iași, angajat în momentul în care au apărut tensiuni între şeful consiliului judeţean şi regele asfaltului din Vaslui. Pe lângă libertate, Buzatu va rămâne în curând şi fără scaunul de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Reporter-Daniel Onofrei, prefect Vaslui: Când va fi dat ordinul de suspendare?

- Imediat ce primim de la Tribunalul Vaslui ordinul de arestare avem 48 de ore să emitem acest ordin după care încă 48 de ore pentru comunicarea lui.

Şef peste cel mai sărac judeţ din România, Dumitru Buzatu, a ştiut să facă bani. Are zece terenuri de zeci de mii de metri pătraţi, cinci case, o şalupă, o autorulotă şi două maşini de epocă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
dna
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Averea uriaşă a baronului de Vaslui Dumitru Buzatu, "pescuit" de DNA după ce a luat şpagă. Denunţător: "A trebuit să fac ce am făcut"