Antena Meniu Search
x

Video Dumitru Buzatu a fost reţinut de DNA chiar în faţa "amantei" Ana Maria Obreja. "Farmazon" dezvăluie de ce s-a hotărât să îi facă flagrant

Emil Savin, omul de afaceri care i-a dat mită peste un milion de lei preşedintelui CJ Vaslui, spune că nu el l-a denunţat şi nu au fost prieteni niciodată. Pe înregistrări, Dumitru Buzatu îi mulţumeşte pentru bani şi îi mărturiseşte că milionul vine la fix, că era "pe drojdie". În portbagajul şefului de judeţ, au fost găsite o geantă maro de piele, plină cu banconote, covrigi, friptură şi vin. Iată mărirea şi decăderea celui care a condus 30 de ani cel mai sărac judeţ din ţară, povestită de oamenii-cheie din dosar. 

de Redactia Observator

la 25.09.2023, 19:27

Vezi și

Polițiști-Buzatu: Din ce provine această sumă de bani?

- Sunt economiile mele!

- Economiile dumneavostră?

- Da!

Pe acelaşi subiect

- 100 de bucăţi a câte 500 de lei, în fiecare fişic sunt 50.000 de lei.

S-a lepădat de Buzatu

Sunt "economiile". care l-au trimis în arest pe Dumitru Buzatu. 1,25 milioane de lei, bani cash, adică 10% din valoarea unui contract, îndesaţi într-o borsetă maro de piele.

Polițiști-Buzatu: Vă rog să ne spuneţi geanta aceea a cui este?

- A mea!

- Ce se află în ea?

- Bani!

- Sunt banii dumneavoastră?

- Da!

Banii ţinuţi neglijent printre oale cu pui cu smântână, fripturi, sticle de vin şi covrigi. Zâmbetul forţat al şefului de judeţ ascunde uimirea că i se întâmplă aşa ceva: procurorii şi ofiţerii DGA îl scot forţat din maşină şi îl lipesc de autoturism. Operaţiunea este de film. În prima maşină blocată în trafic sunt oamenii de încredere ai baronului local.

La volan, secretara Ana Maria Obreja, cea care ar avea o relaţie apropiată cu şeful CJ. Ioan Buruiană - fostul director DGASPC, care, spun procurorii, negocia cu antreprenorii atribuirea procentului de 10% din toate contractele. Al treilea personaj - Dragoş Cazacu - actual director la protecţia Copilului Vaslui.

Dragoș Cazacu, director DGASPC: Toţi ne-am panicat. Doamna Obreja plângea, eu eram în pragul de. Luaţi prin surprindere, întinşi pe capote.

Ioan Buruiană, fost director DGASPCEu îl chemam pe domnul preşedinte la pescuit să se relaxeze. Am fost chemat la DNA. Au impresia că eu am ştiut de această mită. Domnul Savin a zis să vină la pescuit şi domnul preşedinte că dă o friptură şi o sticlă cu vin.

Procurorii îi filaseră toată ziua. Au aşteptat ca Buzatu să bată palma şi să primească mita de la Emil Savin, denunţătorul său. Omul de afaceri, supranumit Farmazon sau regele asfaltului din Moldova, are altă versiune.

Emil Savin: Nu l-am denunțat pe Buzatu, am denunțat expertiza respectivă. Eu am cerut să facă o contraexpertiză, ei nu au vrut, au spus că să o facă tot expertul care a realizat expertiza. Dar eu am văzut-o că este cam dubioasă și am spus 'Măi, omule, nu cred că e corect, dacă el a făcut o expertiză și eu fac o contraexpertiză, tot cu expertul ăsta?'

Motivul real este, de fapt, o factură de aproape 3 milioane de euro blocată de baronul PSD.

Emil Savin: N-am avut încotro, a trebuit să fac ce am făcut. Nu-mi pare rău. Eu nu am avut o prietenie cu domnul Buzatu.

Adrian Porumboiu: Nu m-aş mira ca săptămâna viitoare să spună că denunţul l-a făcut Buzatu. Clar el era ţinta, dă pe nu ştiu ce. Ca să-ţi dai seama de micimea omului. Ai făcut, asumă-ţi!

Tudor, fiul lui Dumitru Buzatu: Se cunoaşteau de foarte mult timp, erau, dacă se poate spune în lumea asta, erau amici de foarte mulţi ani!

Fost şef de CAP la Murgeni şi vrăjitor în contractele cu statul, Savin a fost prins în 2018 fraudând fonduri europene, A primit interdicţie de la judecători să mai facă afaceri cu statul. Surpriză! A doua zi după decizie, compania sa a primit un contract pe bani publici chiar de la CJ Vaslui.

Emil Savin: N-am dat mită niciodată până acum. Sunt fată mare la asta. Eu am zero contracte cu Consiliul Judeţean.

Cristi Popovici, reporter Observator: În schimb. firmele fiicelor lui Dumitru Savin au contracte cu statul. Potrivit SEAP, două firme controlate de familia Savin au încheiat doar din 2018 până acum 18 contracte pe bani publici, în valoare de aproape 250 de milioane de lei cu primării din judeţul Vaslui, cu Consilii Judeţene şi chiar cu Compania Naţionala de Investiţii. Activitatea principală prin care se sifonau banii – construcţii şi reabilitări de drumuri.

Adrian Porumboiu: Când a venit Buzatu a luat tot. Adică toate licitaţile, tot. A făcut o avere. Greu poate fi echivalentă cu cea a lui Buzatu. Dacă te uiţi pe drumuri, poduri, tot ce a fost făcut Farmazon era în toată treaba. 

Şi treaba a mers cu sprijin de la cel mai înalt nivel. Buzatu este descris de procurori ca un despot local care făcea presiune pe subalterni până cedau. Printre ei, Valeriu Caragață, administrator public al drumului.

Valeriu Caragață, administrator public al drumului: Presiunile acestea sunt subiective. Sunt târât şi bălăcărit. Probabil o să mă cheme la DNA. Nu sunt într-o stare emoţională prea bună. Nu toată lumea ia şpagă aici!

Clara Mihociu, reporter Observator: Lucrările la loturile 1 şi 2 din drumul strategic erau finalizate în proporţie de 80% şi au stagnat la acest nivel vreme de aproape doi ani. Practic de pe şosea mai lipsea doar stratul de uzură în momentul în care Dumitru Buzatu a cerut expertiza care avea să blocheze şi lucrările, şi banii lui Emi Savin. Abia la începtul acestui an lotul numărul 1 a fost atribuit din nou prin licitaţie. Culmea, tot firmei lui Emil Savin, urmând ca lotul al doilea să fie scos la licitaţie în perioada imediat următoare.

Dumitru Buzatu a fost aproape 30 de ani la putere şi a administrat sărăcia în Moldova. În judeţul campion la asistaţi social şi elevi care abandonează şcoală, baronul PSD a reuşit să strângă avere.

Cristi Popovici, reporter Observator: 330 de mii de lei este venitul anual al lui Dumitru Buzatu din salariul de preşedinte de Consiliu Județean, pensie şi pensie specială de la Parlament. Are cel puţin zece terenuri agricole, forestiere şi intravilane, însumând câteva hectare, împrăştiate în tot judeţul. Deţine şi cinci case, o autorulotă, două maşini şi o ambarcaţiune. Are acţiuni la o societate, iar în conturi în jur de 100 de mii de lei.

Reporter-localnic: În câţi ani aţi reuşi să economisiţi suma aceasta, 1,25 de milioane de lei?

- Păi nu cred că e posibil din muncă cinstită.

Asta trebuie să lămurească acum şi procurorii anticorupţie. Dacă vor descoperi diferențe față de veniturile declarate legal vor cere confiscarea proprietăților și a banilor din conturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
dna
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Dumitru Buzatu a fost reţinut de DNA chiar în faţa "amantei" Ana Maria Obreja. "Farmazon" dezvăluie de ce s-a hotărât să îi facă flagrant