Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video STENOGRAME în dosarul șpăgii pentru Dumitru Buzatu. "Cât durează? Ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă". Târguiala se făcea cu limbaj codificat

Dumitru Buzatu, şeful celui mai sărac judeţ din ţară, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Au apărut şi imagini din momentul în care baronul PSD face tranzacţia de bani, la balta de pescuit de unde l-au şi săltat anchetatorii. Acesta primeşte suma de 1,25 milioane de lei într-o geantă de culoare maro, pentru a facilita refacerea unui drum judeţean, geantă pe care o bagă mai apoi în portbagajul maşinii. Mai mult, în referatul de arestare apar şi stenogramele întregii operaţiuni. Buzatu şi intermediarul afacerii necurate folosesc un limbaj codificat, culmea, legat de pescuit. Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui a fost denunţat de prietenul său, supranumit "regele asfaltului". 

de Redactia Observator

la 24.09.2023 , 08:12

Este momentul 0 al filajului care l-a vizat pe Dumitru Buzatu.

Filmarea este surprinsă la ora 17:15, la scurt timp după ce preşedintele Consiliului Judeţean a luat masa împreună cu câţiva apropiaţi. Departe de ochii lumii, merge împeună cu Emil Savin, prietenul său şi chiar cel care l-ar fi denunţat, la maşină. Acolo primeşte o geantă maro în care sunt banii ceruţi de baron, dar puşi la dispoziţie de DNA.

Fără să ştie ce i se pregăteşte, Dumitru Buzatu avea încredere că planul este unul bine pus la punct. Detaliile din anchetă arată însă că tranzaţia a fost discutată telefonic, cu câteva ore înainte de momentul în care a fost prins cu suma uriaşă. La ora 13:48, preşedintele Consiliului Judeţean primeşte un apel de la un apropiat, pentru a se asigura că Emil Savin poate veni la discuţii.

Vezi și

REFERATUL PROCURORILOR

Pe acelaşi subiect

B.I: Da, a întrebat și Emil, că vrea să vină cu puiul. Veniți încoace acuma?

Dumitru Buzatu: Am să vin eu ca să vă învăț cum să faceți! 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

După nici două ore, la 15:25, Dumitru Buzatu revine şi se asigură banii vor fi aduşi la timp. Pentru a nu se da de gol, cei doi folosesc un limbaj codificat. 

REFERATUL PROCURORILOR:

Dumitru Buzatu: - Ai pescuit ceva? 

B.I: - Am prins câte un pește toți! 

Dumitru Buzatu: - Altceva … decât pește?

B.I: - Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit!  Altceva n-am pescuit! 

Dumitru Buzatu: - Hai că vin și eu până la voi acolo să văd! 

B.I: - Hai! Hai!

Dumitru Buzatu: - Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii! 

Tranzacţia era intermediată de un apropiat de-al lui Dumitru Buzatu, care ţinea permanent legătura cu baronul PSD, dar şi cu denunţătorul lui.

REFERATUL PROCURORILOR:

B.I: - Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata! 

Dumitru Buzatu: - … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec! 

B.I: - Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă? 

Dumitru Buzatu: - Acuma vin! Acuma ajung!

B.I: - Acuma ajungeți?

Dumitru Buzatu: - Acuma, vin acum, da.

Dumitru Buzatu, prins cu portbagajul plin cu bani: 25 de teancuri de câte 500 de lei

La 19:12, maşina în care se afla Dumitru Buzatu este oprită de procurorii anticorupţie. I-au deschis maşina şi au găsit portbagajul plin cu bani - 25 de teancuri de câte 500 de lei. 1,25 milioane de lei, bani cash. Mită pentru construcţia unui drum, mai exact 10 la sută din valoarea lucrărilor. În faţa procurorilor însă, Dumitru Buzatu a avut o altă explicaţie.

REFERATUL PROCURORILOR:

(…) Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele (…).  

Arest 30 de zile pentru șeful CJ Vaslui

O explicaţie care nu i-a convins pe anchetatori. Aseară, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui a fost arestat preventiv. 

Avocat: S-a decis 30 de zile. Nu pot face declaraţii cu privire la apărările din dosar, mulţumesc! 

Totuşi, alte date din dosar arată cum baronul PSD sfida toate procedurile legale pentru grăbi întocmirea documentației aferente decontului sumei de bani către firma prietenului său.

REFERATUL PROCURORILOR: 

Dumitru Buzatu: P...a mamii ei de  instituție și de tot dacă aici noi nu... nu putem să-i controlăm pe ăștia. Nu știu ce se întâmplă! Îl chemi încoace ca să vorbesc eu cu el! Tu-i Dumnezeirea mamii lui de ungur prost! Mă mai aude cineva poate și mă mai dă la comisia asta anti-discriminare...! Da?

Clara Mihociu, reporter Observator: Neînţelegerile între Dumitru Buzatu şi prietenul său, Emil Savin, ar fi început de la un drum pe care acesta din urmă trebuia să îl facă în judeţul Vaslui. La un moment dat însă Emil Savin cere mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean, pe motiv că materialele de construcţie s-au scumpit. 

Dosarul mitei pentru Buzatu. A fost reținut și un expert care a luat șpagă 714.000 lei

Este momentul care a stricat prietenia. Nervos, şeful CJ angajează un expert şi spune că lucrările sunt proaste. Emil Savin îi răspunde cu o contraexpertiză susţinută de acelaşi specialist care de data asta spune că drumul e bun. 700 de mii de lei a scos omul de afaceri din buzunar ca să demonstreze asta. Expertul este şi el reţinut acum de DNA

Clara Mihociu, reporter Observator: După contraexpertiză, Buzatu deblochează o parte din plăți către firma prietenului său. Doar că pentru restul de bani, îi solicită acestuia mită de peste 1,2 milioane lei. Sătul de situaţie, omul de afaceri apelează la intermediari şi îl denunţă la DNA.

Buzatu are zece terenuri de zeci de mii de metri pătraţi, cinci case, două maşini de epocă şi o ambarcaţiune

Un alt motiv al neînţelegerilor ar fi fost faptul că Dumitru Buzatu a vrut ca mita să crească dacă valoarea contractului se schimbă în funcţie de preţurile materialelor de construcţie. Fost profesor de marxism și leninism, Dumitru Buzatu e din anul 92 în PSD şi de 30 de ani conduce judeţul. În cea mai săracă zonă din ţară,  preşedintele CJ Vaslui a făcut totuşi avere. Doar din salariu, pensia şi indemnizaţia de la Parlament, strânge anual 330 de mii de lei.

Are zece terenuri de zeci de mii de metri pătraţi, cinci case, două maşini de epocă şi o ambarcaţiune. Are acţiuni la o societate, iar în conturi în jur de 100 de mii de lei. Buzatu a avut grijă și de fiul său, Tudor. I-a donat anul trecut o casă şi două terenuri. De altfel, fiul său, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului a fost alături de Buzatu în momentul percheziţiilor. Minute în şir cei doi au fost suprinşi cum se sfătuiesc şi vorbesc şoptit.

Tudor Buzatu: Nu comentez, o să vedem ce spun organele de urmărire penală. Eram în Vaslui, am văzut la televizor. M-am dus la el, nici acolo nimeni nu a spus nimic. 

De altfel, percheziţii au fost acasă şi la fosta soţie, deputatul Gabriela Creţu.

Gabriela Crețu, senator PSD: Niște comisari de la DNA au vizitat casa mea unde el nu a locuit niciodată, nu a avut adresa niciodată și unde locuiesc eu. Aveau un mandat pentru el. M-am trezit cu un grup de cinci persoane care au intrat pe poartă.

Buzatu s-a remarcat de multe ori pe scena politică prin declaraţii controversate - n-a recunoscut pandemia şi a numit masca un panaceu sau prin  ieşiri nervoase. 

Denunţătorul lui Dumitru Buzatu este şi el un personaj extrem de influent în zonă. Emil Savin este socrul fostului prefect de Vaslui, Eduard Popică, apropiat al lui Liviu Dragnea și acum parlamentar social-democrat. În 2018, după ce a fost prins fraudând fonduri europene, compania lui Savin de asfaltări a primit interdicţie de la judecători pentru contracte cu statul. Cu toate astea, a doua zi după decizie, firma a primit o lucrare pe bani publici. Şi chiar de la CJ Vaslui! Emil Savin nu a putut fi contacta pentru a comenta ancheta DNA care-l vizează pe Dumitru Buzatu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » STENOGRAME în dosarul șpăgii pentru Dumitru Buzatu. "Cât durează? Ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă". Târguiala se făcea cu limbaj codificat