Antena Meniu Search
x

Video Dumitru Buzatu a fost înregistrat când ia geanta cu 1,25 de milioane și îi spune "sărut mâna" denunțătorului său: "Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie"

Dumitru Buzatu, baronul de Vaslui, a fost înregistrat când a luat geanta cu 1,25 milioane de lei şi i-a spus "sărut mâna" omului de afaceri care i-a dat-o. Nu ştia că tocmai el îl dăduse pe mâna DNA. Anchetatorii erau pe urmele lui de opt luni de zile şi îi monitorizau mişcările pas cu pas. Cu toate astea, Dumitru Buzatu a pus la cale toată afacerea ilegală la telefon cu apropiaţii săi, dar a încercat să folosească un limbaj codificat, legat chiar de pescuit.  

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 24.09.2023, 19:40

Vezi și

Scene de film la arestarea baronului de Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru mita de 1,25 de milioane de lei. În mai puţin de cinci secunde procurorii şi ofiţerii îi blochează maşina şi îl scot cu forţa din autoturism. Cu mâinile legate la spate, îl lipesc de portieră şi îi scotocesc maşina. 

Dialog ofițer - Dumitru Buzatu, după flagrant:

  • - Domnule Buzatu, deschideţi dumneavostră portbagajul! Vă rog să ne spuneţi geanta aceea a cui este?
  • - A mea!
  • - Ce se află în ea?
  • - Bani!
  • - Sunt banii dumneavoastră?
  • - Da!
  • - Ce sumă se află în acea geantă?
  • - Nu contează, vă rog să îi vedeţi!
  • - Deschide geanta cu bani!

Găsesc ceea ce ştiau deja că are în portbagaj - o geantă maro plină de bani: 25 de teancuri în bancnote mari de 500 de lei. Întrebat de unde îi are, Dumitru Buzatu le spune procurorilor că din "economii".

Pe acelaşi subiect

Procurorii DNA ştiau însă care e răspunsul corect -  mită pentru construcţia unui drum, mai exact 10 la sută din valoarea lucrărilor. Îl filaseră toată ziua la partida de pescuit şi urmăriseră traseul banilor marcaţi din recuzita instituţiei anticorupţiei. Unii procurori anticorupţie s-au dat drept pescari şi l-au urmărit îndeaproape de la primirea banilor, până la plecarea lui de la baltă.

Dumitru Buzatu a pus mâna pe geanta cu bani cu două ore înainte de a fi luat pe sus pe procurori. Imaginile îl surprind când ia borseta de la prietenul său, omul de afaceri, Emil Savin devenit între timp denunţător. Iar vorbele sale înregistrate de DNA devin memorabile. 

  • Dumitru Buzatu: Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie.

Dumitru Buzatu a planificat totul în detaliu, folosind un limbaj codificat

Detaliile din anchetă arată că totul fusese parafat verbal, la telefon, în aceeaşi zi, prin intermediul unui apropiat, fost angajat al DGASPC Vaslui. Acelaşi care, spun procurorii, era cel care negocia cu antreprenorii în numele preşedintelui CJ Vrancea atribuirea procentului de 10% din toate contractele pe care şeful de judeţ le dădea după bunul plac.

  • Fost angajat DGASPC: Da, a întrebat și Emil, că vrea să vină cu puiul. Veniți încoace acuma?
  • Dumitru Buzatu: Am să vin eu ca să vă învăț cum să faceți! 

Şeful CJ Vaslui se asigură că nu face drumul degeaba. Cei doi folosesc un limbaj codificat. 

  • Dumitru Buzatu: Ai pescuit ceva? 
  • Fost angajat DGASPC: Am prins câte un pește toți! 
  • Dumitru Buzatu: Altceva … decât pește?
  • Fost angajat DGASPC: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit! 
  • Dumitru Buzatu: Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii! Când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec! 
  • B.I: Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă? 
  • Dumitru Buzatu: Acuma vin! Acuma ajung!
  • B.I: Acuma ajungeți?
  • Dumitru Buzatu: Acuma, vin acum, da.

Dumtru Buzatu şi Emil Savin stau la masă ca vechi prieteni, mănâncă şi beau, împreună cu alţii. Apoi se retrag la maşini ca să facă trazacţia ilegală. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui a fost arestat preventiv

Din februarie era filat de procurorii DNA. La audieri şeful CJ Vaslui le-a spus anchetatorilor că banii din geanltă ar fi de fapt un împrumut pe care îl ceruse anterior lui Emil Savin -  125.000 lei. Asta deşi în geantă erau de zece ori mai mulţi bani.

Dumitru Buzatu e acum după gratii. La fel şi un alt personaj important din ancheta DNA: expertul Radu Judele, fiul fostului șef DRDP Iași, angajat în momentul în care au apărut tensiuni între şeful consiliului judeţean şi regele asflatului din vaslui

  • Clara Mihociu, reporter Observator: Mărul discordiei, drumul Bârlad-Laza-Codăeşti. Șoseaua a fost evaluată de două ori. Inițial, la cererea lui Dumitru Buzatu. Pentru suma de 400.000 de lei, expertul a constatat că drumul nu îndeplinește standardele din contract. Câteva luni mai târziu, același expert se răzgândește. La cererea constructorului-denunțător, întocmește un raport care arată că șoseaua este impecabilă. Pentru asta, a crescut și onorariul la 700.000 de lei.

Ba mai mult, în noua constatare, expertul susține și că Emil Savin ar trebui să încaseze de la Consiliul Județean, de trei ori mai mulți bani decât prevede contractul inițial.

  • Clara Mihociu, reporter Observator: Cu două expertize care se contrazic, nu știm în acest moment dacă drumul a fost făcut sau nu conform standardelor de calitate. Știm însă ceea ce vedem și găsim pe traseu mai multe astfel de situații, în multe locuri drumul are deja denivelări, s-au format gropi mari, ba chiar sunt zone unde putem ridica asflatul cu mâna, iar acum, cu o anchetă în curs, nu știm când sau dacă se vor face reparații sau proiectul va fi finalizat.

Dumitru Buzatu, un stăpân peste cel mai sărac județ din România

Referatul de arestare al procurorilor îi creionează lui Dumitru Buzatu portretul unui stăpân peste judeţ: "Prin intervențiile numitului Buzatu Dumitru, respectiv a influenței pe care acesta o are asupra tuturor instituțiilor din jud. Vaslui, reușește să împiedice alți antreprenori să câștige licitațiile. Iar atunci când subalternii nu se conformează, pune presiune pe ei până cedează, notează procurorii. La fel a procedat şi când a sfidat toate procedurile legale pentru grăbi întocmirea documentației aferente decontului sumei de bani către firma prietenului său".

  • Dumitru Buzatu: P...a mamii ei de  instituție și de tot dacă aici noi nu... nu putem să-i controlăm pe ăștia. Nu știu ce se întâmplă! Îl chemi încoace ca să vorbesc eu cu el! Tu-i Dumnezeirea mamii lui de ungur prost! Mă mai aude cineva poate și mă mai dă la comisia asta anti-discriminare... Băi, dar să le facă mai repede, f... D... mamii lor, astăzi și mâine, dimineață că... cred că treʼ să mă duc să-i bat într-o zi!

Şef peste cel mai sărac judeţ din România, Dumitru Buzatu, a ştiut să facă bani. Are zece terenuri de zeci de mii de metri pătraţi, cinci case, o şalupă, o autorulotă şi două maşini de epocă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Dumitru Buzatu a fost înregistrat când ia geanta cu 1,25 de milioane și îi spune "sărut mâna" denunțătorului său: "Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie"