În mintea criminalului: Cum putea fi evitat masacrul de la Bascov. Eşecul statului român în faţa bolnavilor psihic
În spatele celor cinci crime odioase de la Bascov, Argeş, se află şi un sistem care a eşuat în a avea grijă de pacienţii cu afecţiuni psihice. Pacienţi care devin invizibili, aruncaţi într-o societate deloc pregătită să-i integreze. De cele mai multe ori, ajung în grija familiilor şi pot deveni un pericol pentru ei şi pentru cei din jur. Oficial, sunt peste 80.000 de români care suferă de afecțiuni psihice. În realitate, cifra e mult mai mare. Unul din cinci români ar avea o boală psihică. Atenţie, urmează informaţii cu un puternic impact emoţional!
De Redactia Observator la 11.08.2022, 14:05Bărbatul din Bascov care și-a ucis sora, fratele, părinţii şi o nepoată de doar 5 ani a fost arestat pentru 30 de zile. Diagnosticat încă din 2004 cu o boală psihică, bărbatul i-ar fi convins pe medici că este un pacient liniştit. Anchetatorii au descoperit însă că şi-ar fi ucis familia din răzbunare, după ce a aflat că va fi internat într-un centru de specialitate.
Ar fi pus totul la cale şi chiar a scris pas cu pas, la ce trebuie să aibă grijă pentru ca planurile criminale să nu eşueze. Anchetatorii au început să refacă puzzle-ul ororilor de la Bascov. Individul de 53 de ani ar fi premeditat cele cinci crime. Ar fi aflat că familia vrea să-l interneze, iar vestea i-ar fi întunecat minţile. Înainte să le ia viaţa rudelor, în mod brutal, ar fi consemnat cu amănunte, într-un jurnal, atrocităţile pe care urma să le facă.
"Modul în care a fost detaliat de dumnealui săvărşirea infracţiunii denotă o planificare minuţioasă, cu măsuri de precauţie, în aşa fel încât să nu existe niciun impediment în ducerea la bun sfârşit a intenţiei" a explicat procurorul Laurenţiu Palaghia.
Şi medicii, şi procurorii, lăsaţi perplecşi de crimele din Argeş
- Jurnalul ţinut de bărbatul care a ucis 5 oameni în Bascov. A decis să îşi omoare familia, după ce a aflat că...
- Detaliile din jurnalul criminalului din Bascov care ar putea să îl trimită în spatele gratiilor, dacă se...
- Prima mărturisire făcută de bărbatul care şi-a găsit familia măcelărită la Bascov: "Nu am cuvinte să...
Bărbatul ar fi urmat un scenariu de groază. Seria nenorocirilor a început luni noapte, cu o zi înainte de descoperirea şocantă. Primul pe care l-ar fi atacat ar fi fost fratele său. Aşa s-ar fi asigurat că nimeni nu-i va opune rezistenţă. Părinţii au căzut apoi pradă furiei teribile, iar dimineaţa următoare ar fi aşteptat până a plecat cumnatul său de acasă şi s-ar fi dus în casa surorii. Acolo le-a lovit fără milă pe femeie şi pe nepoata de doar cinci ani. Rănile victimelor i-au lăsat fără cuvinte inclusiv pe medici.
"Ceea ce am văzut în această după-amiază, nu am văzut de zeci de ani de când sunt medic legist. Este ceva inimaginabil. Este şocant că în zilele noastre o persoană în stare de libertate cu o tulburare psihică, a putut să facă aceste gesturi. Eu cred că toţi cinci au fost surprinşi" ne-a mărturisit Dan Manu, medic şef, la Serviciul de Medicină Legală Argeş.
Cumnatul ucigaşului, cadru militar la Spitalul Militar din Pitești şi cel care şi-a găsit întreaga familie fără suflare, e în stare de şoc. În faţa anchetatorilor, individul ar fi povestit extrem de lucid, cu lux de amănunte, tot firul scenelor sângeroase care s-au petrecut în aceste două case. "Să ştiţi că nici eu, nici colegii din poliţie nu s-au mai confruntat cu un asemnea caz" a mărturisit procurorul Laurenţiu Palaghia.
Presupusul criminal din Bascov, diagnosticat din 2004 cu schizofrenie paranoidă
Presupusul călău fusese diagnosticat încă din 2004 cu schizofrenie paranoidă. Certificatul de handicap era permanent, iar de atunci n-ar mai fi fost nevoie să treacă prin nicio comisie medicală. Medicul curant n-a bănuit nicio clipă de ce ar fi în stare pacientul său. Anchetatorii bănuiesc că individul nu şi-ar mai fi luat în ultima vreme pastilele.
"A fost ca un fel de furtună pe cer senin. Pentru mine este inexplicabil. Familia era mulţumită că poate să stea acasă, că poate să coabiteze toată familia. Tatăl lui era foarte devotat îngrijirii lui" ne-a declarat Eugen Smeureanu, medic curant.
"Lua un tratament de ultimă generaţie, tratament la care reacţiona perfect, fără nicun fel de efect secundar. Era un om foarte paşnic, pe care noi l-am interpretat de la început ca un om slab, astenic şi anxios, temător" ne-a explicat Victoria Irimia, medic şef de clinică.
Din nefericire, în această săptămână a demonstrat contrariul. Şi a arătat cât de fragil este sistemul medical când vine vorba de supravegherea unor astfel de pacienţi. Întreaga comunitate din Bascov este înmărmurită. Presupusul criminal urmează să ajungă în faţa unei comisii pentru o expertiză psihiatrică. Medicii trebuie să stabilească dacă avea discernământ în momentul comiterii masacrului.
Cele cinci crime au arătat cum bolnavii psihic rămân ai nimănui în România
O statistică din primăvara acestui an arată că aproape 80.000 de pacienţi cu boli psihice sunt în grija familiei în acest moment. Alţi 3000 sunt internaţi în centre ori spitale. Acestea sunt datele oficiale. În realitate, însă, numărul lor poate fi uriaş. Mai exact, unul din cinci români ar avea o problemă psihică. Schizofrenie, anxietate ori retard. Sunt bolnavi invizibili când ies pe stradă, dezorientaţi, aruncaţi într-o lume care nu-i înţelege şi nu-i protejează.
"Este crucial ca persoana să fie corect diagnosticată, corect tratată, periodic reevaluată şi... nişte mijloace prin care putem evalua escaladarea violenţei. Realist vorbind, nu avem astfel de mijloace. Prin lege ele nu au fost niciodată definite. Nu putem obliga oamenii să-şi ia medicamente dacă ei refuză, nu-i putem obliga să-i vadă medicul şi nu-i putem monitoriza cu forţa" ne-a explicat medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
Să internezi un pacient fără acordul său este o misiune aproape imposibilă. Conform datelor Centrului Național de Sănătate Mintală, în 2020, aproape 5000 de persoane cu afecţiuni psihice au fost internate nevoluntar în spitale sau centre de specialitate.
"Persoana respectivă trebuie să fi comis... să fie anumite antecedente. Nişte acte de agresivitate împotriva altor persoane" ne-a explicat Eduard Petru Moţoescu, director medical la Spitalul Obregia.
De cele mai multe ori, bolnavii psihic sunt trimişi acasă, iar familiile trebuie să se descurce. Cel mult, sunt urmăriţi de un medic care are sute de pacienţi în grijă.
"Nevoia noastră este de cadre mai bine sensibilizate, asistenţă medicală, socială, psihologică. Oameni care să supravegheze şi să urmărească", ne-a declarat Gabriel Diaconu.
"În România nu există un sistem de monitorizare real. Ştim situaţii în care aparţinătorul merge la medic în locul bolnavului şi în felul ăsta se pierde conexiunea dintre medic şi persoana care are nevoie să acceseze serviciul, omul trebuie văzut la faţă şi discutat cu el", ne-a spus Amedeea Enache, director executiv la Fundaţia Estuar. România are în total 1700 de psihiatrii pentru adulţi şi copii.