Încălzire cu preţul sănătăţii. Craiovenii nu mai ies pe stradă din cauza poluării de la CET dar autorităţile dau vina pe vânt
Vrei căldură în calorifer, ești obligat să respiri un aer otrăvit. Este situaţia imposibilă în care se regăsesc craiovenii. Lăsată să se degradeze tot mai mult de la un an la altul, centrala termică a orașului aruncă peste tot nori de fum și cenușă. Și în timp ce oamenii au ajuns să nu mai iasă pe stradă decât de nevoie, reprezentanții companiei ridică din umeri și dau vina pe... vânt.
De Cristina Oprea la 14.02.2022, 20:51Asta văd zilnic cei care locuiesc în apropiere de CET Craiova. Imagini dezolante ajung pe rețelele sociale și apoi la garda de mediu. În curți, cenușa e deja în straturi. Iar aerul este irespirabil.
"Deci nu putem să ieşim afară şi în curte, când mături... cu făraşul găleţi de cenuşă. Dar până anul ăsta nu am avut aşa ceva", se plânge o femeie din zonă.
"Dacă eu plec la serviciu cu bicicleta, mă duc până la rampa militară, dacă nu-mi pun şapca pe ochi, mă orbeşte pur şi simplu", spune un alt localnic.
Singura soluţie găsită până acum: amenzile. 100 de mii de lei anul trecut, altă sută de mii anul acesta.
- Poluare masivă în București. Un nor de fum toxic care vine dinspre Sintești acoperă cerul Capitalei
- Localnici din Gorj aduși la capătul răbdării din cauza Termocentralei Rovinari. Abia mai pot dormi noaptea,...
- Poluare masivă pe Someș: Rațele sălbatice cu greu își fac loc printre cauciucuri, peturi și resturi menajere
"În raportul gărzii de mediu, problemele sunt descrise în detaliu. S-au descoperit fisuri în sistemele de etanşare a cazanelor. Iar canalele de gaze folosite în arderea cărbunelui prezintă și ele pori. Practic, instalațiile sunt depășite fizic iar reparația lor nu mai reprezintă o soluție la CET", transmite Cristina Oprea, reporter Observator.
Gheorghe Călinoiu, garda de mediu Dolj: Aceste instalaţii sunt de tehnologie învechită. Ele au fost puse în funcţiune prin '87 şi a intrat în proces de producţie şi ca orice proces de producţie trebuie şi întreţinut.
În plus, nici depozitele de cenușă nu sunt conforme. Resturile rămase de la arderi ar trebui placate, spun reprezentanții gărzii de mediu. Din cele trei celule, doar una este acoperită. CET are altă explicaţie, în răspunsul oferit pentru Observator.
"În perioada menţionată a fost înregistrat cod galben de vânt cu viteze care au depăşit 65 km/h, rafalele spulberând pulberile sedimentabile din zona cazanelor de ardere, unde se lucrează la sistemul de etanşări şi reparaţii canale gaze arse", se arată în comunicat.
Aşa că sănătatea oamenilor depinde de prognoza meteo.
Smărăndița Cotarcea, medic: Expunerea îndelungată la pulberi toxice care poate duce în cel mai fericit caz la o fibroză pulmonară, alţii mai ghinionisti fac şi cancerul.
Cât despre sancţiuni, CET va putea plăti doar 25 de mii de lei. Pentru că legea permite să fie achitat în termen de 15 zile doar un sfert din contravaloarea amenzii.