Video Localnici din Gorj aduși la capătul răbdării din cauza Termocentralei Rovinari. Abia mai pot dormi noaptea, zgomotul este infernal
Zeci de localnici dintr-un sat gorjean au ajuns la capătul răbdării din cauza termocentralei Rovinari. Oamenii se confruntă de mai bine de 10 ani cu zgomotul infernal produs de uzină, dar sunt nevoiţi să respire şi praful toxic provenit de la cărbuni. Au acţionat compania în instanţă, dar au pierdut procesul.
Zgomot puternic şi mult praf. Cu asta se confruntă zilnic oamenii din satul Rogojel, judeţul Gorj. De vină este o termocentrală aflată la nici 200 de metri de casele lor. Ileana Novolan are 65 de ani şi spune că abia mai poate rezista în propria locuinţă.
Ileana Novolan, localnică: Zgomotul ne deranjează cel mai mult. Cum să poţi să dormi, că pun capul pe pernă şi aud tot huruitul asta în cap.
Termocentrala de la Rovinari, sursă de zgomot și de poluare
Autorităţile şi localnicii au făcut măsurători şi au constatat că decibelii sunt peste limita legală. Termocentrala aparţine de Complexul Energetic Oltenia. Compania energetică le-a promis oamenilor că o să-i despăgubească dacă se mută. O parte dintre locuinţe au fost demolate. Alţii însă au rămas să îndure, pentru că, potrivit companiei, nu sunt afectaţi, deşi îi desparte doar o şosea.
- Termocentrala de la Doiceşti, pusă la pământ. Clădirea a fost demolată în câteva secunde
- Paradoxul românesc. Cum am ajuns să tremurăm de frica facturilor, deşi avem cel mai performant sistem energetic...
- Au chemat preotul să sfinţească instalaţia de termoficare, după ce 15 mii de oameni au rămas fără căldură...
Localnică: Au zis că partea din deal nu ne afectează. Păi ţine asfaltul, domnule, şi gardul meu de un metru să nu treacă? Au vorbit cu zgomotul: mă, nu trece în partea aialaltă?
Dragoescu Constantin, primar Fărcăşeşti: Cetăţenii din satul Rogojel care stau pe partea stângă nu sunt demolați. S-au demolat în jur de de 20-20 de case şi mai avem undeva la 10 case.
Oamenii din Rogojel au mers şi în instanţă, dar fără rezultate
Valeru Diaconescu, localnic: Mă judec cu ei de 9 ani. Să întrebăm și Tribunalul Târgu jiu. De la Craiova m-au întors înapoi la Târgu Jiu. Am făcut şi la CEDO, asteptăm răspuns, nu avem ce face.
Între timp, Garda de Mediu a făcut controale şi a cerut companiei să facă o monitorizare a nivelului de zgomot şi praf.
Gheorghe Sanda, director Garda de Mediu Gorj: În funcţie de rezultatul acestor acțiuni de monitorizare, vom interveni in consecință conform legii şi vom cere operatorului să rezolve problema cetătenilor din zonă.
Ce presupune asta încă nu se ştie. Am încercat să luăm legătura cu reprezentaţii complexului energetic, dar aceştia au refuzat să ofere un punct de vedere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰