Video Poluare masivă pe Someș: Rațele sălbatice cu greu își fac loc printre cauciucuri, peturi și resturi menajere
Someşul a devenit o uriaşă groapă de gunoi! Tone întregi de pet-uri, cauciucuri şi resturi de tot felul au ieşit la iveală după ce râul a fost secat intenţionat de autorităţi pentru nişte lucrări. Acum, în centrul oraşului Cluj-Napoca, sunt la vedere munţi de deşeuri răsăriţi din noroi. Un peisaj dezolant pentru trecători.
Cât de mare e dezastrul ecologic s-a văzut abia când nivelul apei a scăzut.
Alex Prunean, reporter Observator: Anvelope de maşină, o cuşcă pentru animale, multe găleţi de vopsea goale, dar şi o saltea de canapea. Printre toate aceste lucruri şi nu numai trebuie să îşi facă loc raţele sălbatice care trăiesc pe Someş, râu care în această perioadă arată mai rău ca o groapă de gunoi.
Clujenii care trec zi de zi pe malurile Someşului Mic sunt îngroziţi. Nu îşi închipuiau că râul e atât de poluat.
Tânără: Foarte murdar!
- Incendiu puternic pe centura Capitalei: un depozit de materiale reciclabile a ars ca o torţă. Indicele de poluare,...
- Capitala asiatică unde aerul a devenit toxic. "Mă ustură ochii, respir greu. E periculos aici"
- Comisari de mediu atacați cu furci la Sintești, epicentrul arderilor ilegale de deșeuri. Tánczos Barna: "Nu...
Doamnă: Gunoaiele nu-s vina autorităţilor, sunt vina oamenilor care fac asta.
Tânără: Nu arată bine deloc. De la canapele, la saltele. Ferească Bunul Dumnezeu.
Nivelul apei a fost redus la minimum intenţionat, de autorităţi, pentru efectuarea unor lucrări de amenajare a malurilor. Până acum au fost scoase, de pe alte tronsoane, tone de gunoaie de pe fundul râului. Munca de curăţare e însă departe de a se fi încheiat.
Adrian Dohotaru, activist de mediu: Someşul a ajuns depozit de deşeuri în ultimele decenii. Vin dinspre Floreşti majoritatea dintre deşeuri.
Iulia Persa, Primăria Cluj-Napoca: Vor curăţa cei de la Apele Române, iar apoi primăria va duce deşeurile la groapa de gunoi.
Tone de gunoi în albia râului Someș
În viitor, Someşul ar trebui să devină o oază de verdeaţă, în care clujenii vor putea chiar să se îmbăieze. Pe o lungime de 16 kilometri, pe malul râului vor fi amenajate piste de biciclete, alei pietonale, zone de promenadă, dar şi pontoane pentru bărci. Pentru asta însă, poluarea râului trebuie oprită definitiv.
Adrian Dohotaru, activist de mediu: Vrem să vedem măsuri eficiente ale autorităţilor, nu doar de a curăţa ce este acum ci şi de a preveni pe viitor. S-au mai instalat nişte containere în aval de Cluj-napoca, s-au mai instalat nişte camere, dar e clar că nu e îndeajuns.
De un an, Observator a scos la iveală bombele ecologice din toată ţara care se ascund în apele şi pământul în care mai apoi cresc legumele şi fructele din care ne hrănim. Campania "După noi, gunoiul" a obţinut şi schimbarea legii: vor fi mai puţine puncte de trecere a frontierei pentru transporturile de deşeuri, pentru a fi mai bine controlate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰