Liberi pe aeroport, blocaţi la vămi. Transportatorii în continuare pierd zile întregi la cozi şi plătesc de 3 ori mai mult la graniţă
Suntem oficial în spaţiul Schengen. Rămânem însă în afara Schengen cu graniţa terestră, de care avem cea mai mare nevoie. Acest lucru înseamnă ore şi zile de stat la graniţă pentru transportatori.
De Bianca Iacob la 31.03.2024, 09:44Din această noapte, ghişeele pentru controlul de frontieră au fost închise, iar pasagerii care călătoresc în spaţiul Schengen nu vor mai trebui să prezinte cartea de identitate sau paşaportul. Primii pasageri din spaţiul Schengen, care au aterizat, după ora 24.00, pe Aeroportul Otopeni, au venit din Frankfurt şi Viena.
Potrivit planului anunţat chiar de către premierul Marcel Ciolacu anul acesta ar trebui să intrăm total în Schengen sau cel puţin aceasta este declaraţie politică, pentru că totul este o negociere între politicieni. De asta va merge săptămâna viitoare marţi Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu la Viena pentru noi discuţii cu omologul austriac, pentru a vedea care sunt următorii paşi, asta spunea şi Comisia Europeană că trebuie ca anul acesta România şi Bulgaria, care îndeplinesc condiţiile de aderare la spaţiul Schengen încă din 2011 să acceadă complet la spaţiul de liberă circulaţie.
Provocarea rămâne graniţa terestră
Dacă ne uităm la intrările în România la nivelul anului trecut, în primele 11 luni ale anului vorbim de aproape 62 de milioane de treceri la graniţele terestre ale României, dintre care aproape 16 milioane erau ale transportatorilor. Tot ei sunt cei care petrec cel mai mult timp în vămile din România şi spun ei că pierd pe lângă zile pe care le petrec la coadă şi foarte mulţi bani, costurile ar fi de 3 ori mai mari comparativ cu alte ţări care fac parte din spaţiul Schengen. Ar fi o facilitate mare pentru aceştia să poată să scape de aceste controale la graniţă.
Suntem la frontieră internă a Uniunii Europene, Bulgaria, tot pe aici trec foarte mulţi turişti români, pentru că Bulgaria şi Grecia rămân în topul destinaţiilor de vacanţă pentru români şi pe la graniţa cu Bulgaria în primele 11 luni ale anului peste 8 milioane de români au ieşit pe la această graniţă şi au şi intrat la acelaşi timp, pentru că petrec vacanţele în special pe litoralul bulgăresc şi grecesc, însă sunt şi unii dintre români care merg mai departe cu maşina în vacanţă, în Turcia.
Circulaţie intensă către ţările preferate de români în vacanţe
Dacă ne uităm la cifrele pe partea aeriană vorbeam anul trecut de 111.000 de curse, tradus în 23 de milioane de pasageri înspre şi dinspre ţările care fac parte din zona de liberă circulaţie. Este de văzut aşadar ce sa mai poate negocia anul acesta în ceea ce priveşte ridicarea acestor controale de la graniţa terestră. Problema este semnalată pe partea cu Bulgaria care asigură frontieră externă a UE la graniţa cu Turcia.
Filmam anul trecut la graniţă, acolo unde sunt ridicate garduri însă în acest moment Frontex a anunţat că a triplat numărul poliţiştilor de frontieră pentru a combate migraţi ilegală, un subiect pe care îl arată cu degetul guvernul din Austria.