Antena Meniu Search
x

Video România, în Schengen. Cazurile speciale în care se vor mai cere totuşi documente

Numărătoare inversă pentru Schengen. Au rămas mai putin de 5 ore până când românii nu vor mai sta la cozi în faţa ghişeelor pentru controlul paşapoartelor de pe aeroporturi. Există însă şi cazuri speciale, când ni se vor mai cere documente, mai ales dacă plecăm în spaţiul economic european însoţiţi de minori. Cum se schimbă regulile de călătorie începând din această noapte, aflaţi din materialul următor.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 30.03.2024, 20:30

Vezi și

Din această noapte, România şi Bulgaria se alătură, aerian şi maritim,  spaţiului eruopean de liberă circulaţie. Primele zboruri din Schengen în ,,Air Schengen,, vor ateriza pe Otopeni, imediat după miezul nopţii. Vor veni nu mai puţin de 8 curse, în doar o oră. Din România, primul avion care decolează în interiorul spaţiului european de liberă circulaţie pleacă undeva după 5 dimineaţa. Asta înseamnă că, de la controlul de securitate, călătorii vor merge direct la poarta de îmbarcare, pentru zborurile în spaţiul Schengen. Sunt şi alte schimbări începând de mâine, mai ales referitoare la copii.

Odată cu libera circulaţie, autorităţile trebuie să facă faţă şi altei provocări, cea a urmăriţilor penal, care încearcă să fugă din ţară

Dacă minorul este însoțit de ambii părinți, va respecta aceleași reguli, exact ca în cazul adulților. Dacă este însoțit de un singur părinte, va fi nevoie și de o procură, adică o declarație autentificată la notar, cu acordul celuilalt părinte. Dacă minorul călătorește cu o rudă sau un prieten al părinților, are nevoie de o procură semnată de ambii părinți. În cazul în care copilul se deplasează la studii, competiții sau pentru tratamente medicale, va avea nevoie, în plus față de documentele de identitate și călătorie, de dovada scopului deplasării și de o procură prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru călătorie.

Odată cu libera circulaţie, autorităţile trebuie să facă faţă şi altei provocări, cea a urmăriţilor penal, care încearcă să fugă din ţară. "Nu avem un control total. Dar asta nu înseamnă că pleacă definitiv. Sunt mai multe mecanisme la nivelul Schengen. persoana este inclusă într un program de urmărire, va fi depistat în Schengen şi readus în România ca să răspundă cum au stabilit autorităţile judiciare", a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI. Verificările aleatorii vor depista şi limita migraţia ilegală, spun poliţiştii. Se estimează că europenii efectuează anual peste un miliard de călătorii în interiorul spațiului de liberă circulaţie, ceea ce aduce beneficii considerabile statelor vizitate.

"Aduce un plus de siguranţă şi credibilitate pentru românia mai ales în ochii turiştilor străini, a investitorilor străini, prezenţa în spaţiul Schengen înseamnă că respecţi nişte reguli de civlizaţie şi de securitate e o reducere a birocraţiei la frontieră", a declarat Adrian Negrescu, analist. Portul Constanţa va juca un rol şi important la Marea Neagră din perspectiva mărfurilor. Rămânem însă în afara Schengen cu graniţa terestră, lucru care înseamnă ore şi zile de stat la graniţă pentru transportatori. Negocierile pentru aderarea completă continuă. Săptămâna viitoare, la Viena, ministrul de interne Cătălin Predoiu se va întâlni cu omologul austriac, pentru noi discuţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » România, în Schengen. Cazurile speciale în care se vor mai cere totuşi documente