Localnicii din Crevedia, despre containere: "O cutie de chibrit". Oamenii se tem că patronii staţiei GPL vor să îi păcălească iar prin contractele de despăgubiri
Localnicii din Crevedia care au casele distruse de explozie s-au mutat azi în containere. În ele vor rămâne până când vor reuşi să îşi reconstruiască locuinţele. Speră să treacă peste iarnă cu bine şi aşteaptă să fie despăgubiţi de patronii firmei care deţinea depozitul GPL.
De Bogdan Dinu la 08.09.2023, 20:35La aproape două săptămâni de la tragedie, sinistrații au primit primele ajutoare din partea statului. Containere în care să stea până când îşi refac locuinţele. "În total, cinci astfel de locuințe modulare vor ajunge în Crevedia. Vorbim de containere cu instalație electrică integrată, cu toalete și cu termoizolație la nivelul pereților, dar și al tavanului", transmite Bogdan Dinu, reporter Observator.
Sinistrații din Crevedia se mută în container
Patru vor fi folosite de o singură familie, formată din 10 persoane, care avea casa lângă staţia GPL care a sărit în aer. "O cutie de chibrit! Decât în aer liber, cred că este ok și așa... Să avem unde să ne reîntregim și să avem unde dormi. Ne vom acomoda...", spune Doina, localnică.
Oamenii speră să își poată reconstrui casele și să se întoarcă într-o locuință adevărată până la primăvară. Se tem, însă, de anotimpul rece. "Se locuiește și pe timp de iarnă în ele. Au aerotermă, deci se poate încălzi, mai trebuie racordate la curentul electric", spune Emil Bostan, Rezerve de Stat și Probleme Speciale.
- Primele imagini din interiorul containerelor aduse în Crevedia, pentru familiile rămase fără case după...
- Numirile dubioase care au dus la catastrofa din Crevedia: Fosta șefă de la Controlul Cazanelor, cu 12.000 euro...
- Oamenii rămași fără case, după explozia din Crevedia, invitați să se mute în containere. Unii le acceptă,...
Sinistraţii au primit paturi, lenjerii, butelii și câteva aragaze portabile. "În momentul actual ne mulțumim și cu așa ceva. Vă dați seama că nu ne ajunge atât... Nu este confortul de acasă...", spune Eduard, localnic.
Locuințele temporare urmează să fie legate la sistemul de canalizare, dar și la rețeaua electrică. Containerele au fost instalate chiar în curțile oamenilor, lângă rămășițele caselor în care mai intră, din când în când, în speranța că vor mai găsi câteva obiecte personale intacte.
"1000 de grade Celsius. La această temperatură, sticla pur și simplu se topește. La fel s-a întâmplat și cu paharul din fața mea. Asta ca să vă dați seama cât de fierbinte a fost aerul din această încăpere în momentul în care focul a ajuns la locuințe", arată Bogdan Dinu, reporter Observator.
Primarul nu a ajutat la cazarea provizorie a localnicilor. De câteva zile, principala activitate a fost fuga de jurnaliști. La vederea echipei Observator, edilul s-a baricadat ieri în toaleta primăriei, ca să evite întrebările.
Păgubiții cer bani de la firma care deține depozitul GPL
16 persoane afectate de explozii vor să ceară despăgubiri de la firma care deţinea depozitul GPL. Deocamdată au privit cu scepticism documentele aduse de avocaţii patronilor.
- Reporter: Ați semna așa ceva?
- Localnic: Nu, nu...
- Reporter: De ce?
- Localnic: La noi e distinctă problema față de ceilalți locuitori. Au pierdut ambii părinți, soț și soție... Prea puțin ne interesează latura materială în momentul de față... În momentul de față e prematură discuția.
"Nu vom semna nimic fără un avocat lângă noi. Să am și eu siguranță pe ceea ce semnăm, dacă ar fi așa", spune altcineva.
Păgubiții care acceptă ajutorul companiei ar putea să fie împiedicați să își mai caute dreptatea în instanță. "În momentul în care părțile acestea care sunt părți vătămate ar accepta o ofertă din partea patronilor și ar semna un document în sensul acesta, ele nu ar mai putea să meargă în instanță și să solicite altceva", spune Adrian Cuculis, avocat.
Până în acest moment, au fost deschise 14 dosare de daună în baza polițelor de asigurare.