Antena Meniu Search
x

Video Prima casă modulară din cele promise familiilor afectate de explozii a ajuns la Crevedia. Alte patru containere urmează să ajungă astăzi în comună

Explozia din Crevedia. Se întrevede o rază de speranţă pentru locuitorii din Crevedia, care au rămas fără locuinţe în urma exploziilor catastrofale. Seara trecută, a fost livrată prima locuinţă modulară. Containerul este compus din două corpuri separate, unul pentru locuit, iar celălalt este grup sanitar. 

de Redactia Observator

la 08.09.2023, 10:19

Vezi și

Primăria a anunţat că beneficiarii acestor case sunt familiile ale căror imobile au fost distruse în totalitate sau parţial, şi sunt predate cu titlu gratuit. Casele modulare sunt o măsură temporară pentru perioada în care locuinţele oamenilor urmează să fie refăcute.

În cursul zilei de astăzi urmează ca alte patru containere modulare să ajungă în Crevedia.

Cine e vinovat și cum a fost posibil să se întâmple așa ceva? 

26 august 2023. Ora 18.48. Un apel la 112 anunţă că în Crevedia a avut loc o explozie puternică. Azi, la 13 zile de la dezastru, bilanţul e crunt - 5 morţi, peste 20 de oameni în spitale, un munte de moloz şi de furie.

Pe acelaşi subiect

Primii vizaţi au fost patronii staţiei din Crevedia. În mod cert - veriga finală dintr-un lanţ imens de ilegalităţi care ajung la cel mai înalt nivel. Abia la 10 zile de la deflagratie, au primit mandat de arestare. Sunt acuzaţi de ucidere si distrugere din culpă. Unul dintre ei este fiul primarului din Caracal şi firmele lui au multe contracte cu statul. teoretic, staţia GPL din Crevedia fusese închisă în 2020 din cauza nereguilor. Practic, funcţiona sub privirile instituţiilor responsabile. 

Vorbim de cel puțin 7 instituții ale statului. Două dintre ele, cu rol esenţial: ISCIR sau Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor și CNCIR - Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor. Una autorizează staţiile GPL, alta le verifică. Doar că haosul porneşte încă de la cifre: una are în portofoliu 2984 de staţii, alta numai 2380.

Stația din Crevedia nu apare însă pe niciuna din aceste liste. 

Ionica Raicu, director general CNCIR: ​Stația GPL de la Crevedia a fost în evidență noastră în perioada 2011, de la autorizarea funcționarii acordate de ISCIR, și a fost transferată în 2021, a fost transferată la Botoșani. 

Asadar, staţia de la Crevedia era o fantomă. Doar ca în realitate acolo era activitate zi-lumină. Fără ca nimeni să poată controla şi opri acest lucru. 

Explozia de la Crevedia. Lucrurile au început, brusc, să se mişte când deja era prea târziu

După tragedia de la Crevedia, au fost controale la sânge în stațiile GPL din toată ţara şi modul în care funcţionau a arătat că era o chestiune de timp până la o nenorocire. În Bucureşti, doar în Sectorul 6, din 40 de stații doar una are toate autorizaţiile de funcţionare în regulă. Dar nici aceea nu respectă distanţa faţă de locuinţele oamenilor. Ministrul Economiei a trimis corpul de control la ISCIR şi raportul este gata. 

Radu Oprea, ministrul Economiei: Între timp procurorii DNA ne-au cerut date, e o anchetă penală pe rol și nu pot să fac niciun fel de precizare. Ceea ce vă spun cu certitudine este că acest raport al Corpului de Control a plecat către DNA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Prima casă modulară din cele promise familiilor afectate de explozii a ajuns la Crevedia. Alte patru containere urmează să ajungă astăzi în comună