O nouă zi de controverse în Parlament: Colindele i-au bulversat pe aleşi
Aleşii nu doar spun lucruri trăsnite ci şi votează legi pe măsură. Cel mai nou exemplu - parlamentarii au decis că perioada în care se poate colinda este cuprinsă între 6 şi 31 decembrie. Nu mai contează că, potrivit tradiţiei, se începe din noiembrie. Nici că vom fi în afara intervalului "legal" dacă sărbătorim naşterea Domnului pe rit vechi.
De Redactia Observator la 28.05.2021, 21:24Una din cele mai îndrăgite tradiţii de Crăciun este mersul cu colindul. Acest obicei s-a păstrat de sute de ani şi este un motiv de bucurie în perioada sărbătorilor de iarnă fie că vorbim de cei mici sau de adulţi. Obiceiurile creştineşti spun că perioada colindatului poate începe la mijlocul lunii noiembrie, odată cu postul Crăciunului.
Gabriela Filip - muzeograf: "Pregătitirile pentru colindat începeau de la intrarea în post momente în care copii şi tinerii se întâlneau şi începeau să formeze cete de colindatori".
Cel mai mult se colindă în zilele de 24 şi 25 decembrie.
"E un obicei frumos să te duci să îţi vizitezi prietenii rudeniile copiii e un lucru frumos".
"Când eram copii era frumos. Era frumos. Mergeam mulţi când primeam un măr ne părea bine".
Însă în ţara noastră există o comunitate mare de români care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi.
Gabriela Filip - muzeograf: "Ei colindă la o distanţă de 13 zile faţă de Crăciunul de pe 24 decembrie adică colinda pe 6 respectiv 7 ianuarie".
Tot atunci, în mod tradiţional, se încheie şi perioada colindului care cuprinde inclusiv sorcovitul, un obicei romanesc practicat in prima zi din an. Fără să ţină cont de aceste lucruri, parlamentarii şi-au văzut de treabă.
O lege incompletă
Mircea Chelaru, deputat AUR: "Legea este incompletă mă întreb dacă noi totuși punem perioada de la 6 decembrie, oare de ce nu punem din 30 noiembrie de Sfântul Andrei. Să se întindă până pe 6 sau dacă vreți până pe 7 ianuarie când e Bobotează și se merge cu steaua și prindeam toată perioada".
Iulian Bulai, deputat USR: "Această prevedere va include și titluri ca Last Christmas I Give U My Heart sau ...Santa Klaus???? ...dar aş vrea să văd până unde merge populismul".
Proiectul a fost depus de parlamentari PNL, iar printre initiaţori este ministrul Culturii, Bogdan Gheroghiu. Cu toate acestea, USR sau UDMR nu au susţinut proiectul.
Iulian Bulai, deputat USR: "De unde și până unde folosim colindul românesc pentru a da mai mulți bani pentru chermeze, culmea, în post".
Argumentul iniţiatorilor a fost însă mai puternic. Daniel Gheorghe, deputat PNL: "Deci colindul ne uneşte, colindul înseamnă tradiție și înseamnă identitate creştină".
Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte Camera Deputaţilor: "Proiect de lege privind instutirea zilelor colindului din România. Pentru 255 contra 8 abţineri 42 ..adoptat".
Pentru a avea o perioadă oficială a colindului mai e doar un pas: promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.