Pacienţii morţi de la Spitalul Murgeni primiseră de pomană "cel mai toxic peşte". Mai multe lanțuri de retaileri din Italia și din Europa l-au interzis
Caz incredibil în judeţul Vaslui! Trei pacienţi internaţi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit, unul este în stare gravă, iar alţi 29 de bolnavi au fost transferaţi în trei spitale din Moldova cu simptome de toxiinfecţie. Totul după ce marţi, bolnavii au mâncat la prânz peşte adus, ca pomană, de la Mănăstirea Floreşti aflată la 70 de kilometri depărtare. Rău s-au simţit şi cinci cadre medicale care au mâncat din aceeaşi mâncare cu pacienţii. Acum mai multe instituţii fac anchete pentru a afla ce i-a ucis pe bolnavii cu afecţiuni psihice.
De Redactia Observator la 23.11.2023, 13:50Coşmarul pacienţilor cu afecţiuni psihice din Spitalul Murgeni a început în noaptea de marţi spre miercuri, după ce la prânz ar fi mâncat file de pangasius gătit la o mănăstire.
Rodica Hitruc, medic primar psihiatru, Spitalul Murgeni: Ei au mâncat cu o zi înainte o masă formată din peşte. La prânz a fost borş de peşte şi peşte prăjit cu orez, iar seara avut conservă de peşte. A fost o pomană de la mănăstirea Floreşti.
Reporter: Bănuiţi că de la această masă, de la masa de prânz?
Rodica Hitruc, medic primar psihiatru: Da. Aşa bănuim.
- Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au mâncat dimineaţa icre, la prânz ciorbă de pește şi pangasius...
- De unde provenea peștele folosit în pachetele trimise pacienților din Murgeni. Mănăstirea, amendată cu 40.000...
- Cine sunt victimele de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. 30 de pacienți sunt internați la Iași, Vaslui și Bârlad
Ionel Carp, managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni: Există o relație strânsă, foarte mulţi pacienţi cu preotul de acolo, le este duhovnic.
Bolnavii au avut simptome de gastroenterocolită.
Rodica Hitruc, medic primar psihiatru, Spitalul Murgeni: Nişte simptome din sfera digestivă asta însemând nişte scaune diareice nu ne conduc către un stop cardio-respirator. Nu ne-am aşteptat, da!
Coșmarul pacienților de la Murgeni
Primul bolnav s-a simţit rău în jurul orei 4-5 dimineaţa. Abia la ora 10 a fost chemată ambulanţa. Când a ajuns echipajul de intervenţie pacientul intrase deja în stop cardiorespirator.
Reporter: S-a sunat târziu la 112?
Ionel Carp, managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni: Nu s-a sunat târziu, evoluţia a fost foarte rapidă, fulminantă, lucrul ăsta îl spune şi medicul epidemiolog că aşa ceva nu s-a mai întâlnit.
Rodica Hitruc, medic primar psihiatru, Spitalul Murgeni: Nu a fost ceva la care să ne aşteptăm pentru că altfel i-am fi trimis mai devreme.
Viorel Sergiu, asistent social la Spitalul Murgeni: Nu se poate pune problema că s-a întârziat sau în mod voit măcar din greşeală.
Ministerul Sănătăţii a organizat imediat o celulă de criză pentru a gestiona transferul pacienţilor la spital. Între timp, la Murgeni au ajuns reprezentanţii mai multor instituţii.
Pacienții de la Murgeni au primit pangasius la masă
Cazul dramatic ridică mai multe semne de întrebare. Din primele informaţii, mâncarea a fost preparată chiar la mănăstire. Ar fi mâncat din ea şi cei din mănăstire, dar nimănui nu i-a fost rău.
Ionel Carp, managerul spitalului Murgeni: Pentru orice preparat, orice aliment intră în spital trebuie să existe respectate nişte protocoale, nişte hârtii, nişte documente. Nu există un protocol în acest sens.
Pentru elucidarea cazului au fost recoltate zeci de probe, inclusiv din apă. Probele au fost trimise la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a fi expertizate.
Fileul de pangasius folosit pentru mâncarea primită de pacienţi este denumit de specialişti cel mai toxic soi de pe piaţă. În anul 2017, un important retailer din Europa a decis să suspende comercializarea acestui tip de peşte în mai multe ţări europene. O analiză amănunțită a demonstrat că acesta conține metale grele și nu aduce niciun beneficiu organismului, ci din contră, face mai mult rău. Observator, prin campania "Ce ne puneţi în mâncare" a scos în evidenţă cât de periculos poate fi acest tip de peşte.