Antena Meniu Search
x

Video Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au mâncat dimineaţa icre, la prânz ciorbă de pește şi pangasius prăjit şi seara conservă de peşte

Situaţie halucinantă la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, din judeţul Vaslui. Trei oameni au murit şi zeci de pacienţi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Marţi, peste 140 de persoane internate la spitalul psihiatric au mâncat peşte primit drept pomană de la o mănăstire. La micul dejun icre, la prânz ciorbă de pește şi pangasius prăjit, iar seara conservă de peşte. Peste noapte a început coşmarul.

de Redactia Observator

la 23.11.2023, 12:35

Vezi și

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui a demarat, în noaptea de miercuri spre joi, controale la Mănăstirea Floreşti şi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni - unde trei pacienţi au murit şi alţi 27 au fost internaţi în spital - verificările arătând că aproximativ 170 de porţii de ciorbă şi peşte pangasius cu legume au fost trimise de la mănăstire la spital. Mănăstirea a fost amendată pentru că nu avea dreptul să presteze activităţi de catering.

Ce au mâncat pacienţii de la Spitalul din Murgeni. Meniu pe bază de peşte

Mulţi au acuzat simptome digestive. De dimineaţă, unul dintre oameni a intrat în stop cardio-respirator. Până seara, alţi doi pacienţi au murit, cu aceleaşi simptome. La Ministerul Sănătăţii a fost activată celula de criză. Medici din tot judeţul s-au mobilizat, iar la faţa locului au fost direcţionate mai multe ambulanţe. Alte 30 de victime, printre care şi medici, au fost transportate la trei spitale. În două dintre ele a fost activat atat planul alb cât şi cel roşu.

Potrivit primelor informaţii din anchetă, mâncarea a fost preparată chiar la mănăstire şi nu avea nici un certificat de conformitate. Pe de altă parte, cei care au mâncat la mănăstire din aceleaşi produse nu au avut nicio reacţie, ceea ce conduce la ipoteza că mâncarea ar fi putut fi contaminată pe drum. De asemenea, se pune întrebarea dacă nu cumva personalul de la spitalul de psihiatrie a sunat prea târziu la ambulanţă.

Pe acelaşi subiect

"Noi ne-am autosesizat, instituţia a trimis două echipe: una la mănăstirea Floreşti şi o alta la Spitalul de Neuropsihiatrie din Murgeni. Investigaţiile noastre s-au finalizat spre dimineaţă, au fost luate măsurile legale, s-au recoltat probe care au ajuns la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, aşteptăm rezultatul investigaţiilor. Se bănuieşte că peştele ar putea fi incriminat. În ziua de marţi, mănăstirea Floreşti a dus 170 de porţii de ciorbă din peşte cu perişoare din peşte şi respectiv peşte prăjit cu legume, pangasius", a declarat joi directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu. Conform surselor Observator, la micul dejun pacienţii ar fi primit icre. 

Potrivit acestuia, peştele a fost cumpărat cu factură fiscală de la un depozit din Bîrlad. Controalele vor fi extinse şi la acest depozit. "Sigur că vom merge mai departe cu investigaţii cu privire la sortimentul de peşte", a precizat directorul DSVSA Vaslui. 

"Pentru pacienţii care au avut evoluţia asta galopantă a fost brusc, deci nu a fost ceva la care să ne aşteptăm pentru că altfel i-am fi trimis mai devreme. Nişte simptome din sfera digestivă, asta însemând nişte scaune diareice nu ne conduc către un stop cardio-respirator. Nu ne-am aşteptat. Ei au mâncat cu o zi înainte o masă formată din peşte. La prânz a fost borş de peşte şi peşte prăjit cu orez, iar seara avut conservă de peşte. A fost o pomană de la mănăstirea Floreşti", spune Rodica Hitruc, medic psihiatru Spitalul Murgeni.

"La momentul de faţă nu avem încă rezultate certe având în vedere că în cursul nopţii au fost luate probe din alimentaţie. Nu s-a sunat târziu, evoluţia a fost foarte rapidă", spune Ionel Carp, manager Spital Psihiatrie Murgeni.

Mănăstirea Floreşti a fost amendată

Întrebat dacă autorităţile au aflat deja dacă din lotul de peşte care a fost vândut din depozitul din Bârlad şi din care au fost preparate alimentele trimise către spital au fost puse în vânzare cantităţi şi pe piaţa din Vaslui, Nelu Munteanu a răspuns: "Vom afla în urma anchetei pe care o vom face astăzi, la depozit, ce pot să spun este că nu am mai avut nicio semnalare privind îmbolnăviri în rândul eventualilor consumatori finali".

În ceea ce priveşte cantina spitalului, oficialul DSVSA a precizat că aceasta are autorizaţie sanitar-veterinară, au fost controale în trecut acolo şi din punctul de vedere al igienei nu au fost semnalate probleme. 

Mănăstirea Floreşti a fost amendată pe motiv că nu era autorizată din punct sanitar-veterinar pentru activităţi de cantină-catering. Amenda a fost aplicată în baza Hotărârii de Guvern 984, art. 6 alin. b) punctul 9, act normativ care prevede că sancţiunile în astfel de situaţii sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de lei.

"În cauză se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă", a declarat Oana Şopu, IPJ Vaslui.

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni din Vaslui au murit

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit şi un altul este în stare gravă, după ce toţi cei internaţi au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire, anunţă Ministerul Sănătăţii. Alţi 29 de pacienţi au fost transferaţi la Spitalul din Bârlad şi la UPU Vaslui.

La Spitalul din Murgeni sunt internate peste o sută de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au mâncat dimineaţa icre, la prânz ciorbă de pește şi pangasius prăjit şi seara conservă de peşte