Planta-minune care se vinde cu 2 lei în pieţe şi scade colesterolul. Nutriţioniştii o consideră cel mai puternic detoxifiant
Leurda sau usturoiul sălbatic îşi face tot mai mult loc pe mesele noastre printre verdeţurile de sezon. Se găseşte doar câteva săptămâni pe an şi poate fi preparată în diferite combinaţii, nu doar în banala salată. Nutriţioniştii spun că planta este un puternic detoxifiant.
De Clara Mihociu la 21.03.2024, 21:59- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Leurda e una din plantele vedetă ale acestui sezon, aşa că tarabele se golesc cât ai clipi.
Leurda se vinde în toate pieţele cu doar 2 lei/legătură
Clara Mihociu, reporter Observator: Deşi o găsim în această perioadă în aproape toate pădurile, cine nu are timp sau chef să meargă la cules o găseşte şi la piaţă. Şi la un preţ mic; este doar 2 lei o legătură. Două astfel de legături de leurdă dunt suficiente pentru o salată dacă folosim şi alte verdeţuri şi legume, însă poate fi folosită şi la multe alte reţete.
Şi nu e nevoie decât de imaginaţie în bucătărie pentru a prepara cele mai gustoase reţete, de exemplu, un sos pesto din leurdă ce merge perfect cu peşte.
Florin Vechiu, bucătar: Doar cu leurdă şi puţină ceapă pentru gust. Vom pune parmezan. Acum vom adăuga ulei.
Florin Vechiu, bucătar: Avem un pesto de leurdă superb, un Merluciu, nu foarte scump, sos de vin, legume. Nu rămâne decât, poftă bună!
Deşi salata de leurdă rămâne cea mai populară reţetă, pentru o plăcintă deosebită ne mai trebuie doar câteva ouă, brânză şi o bucată de aluat fraged.
Florin Vechiu, bucătar: Avem brânză de vacă, avem ceapa, vom pune o mână de leurdă. Punem din abundeţă să fie gustoasă.
Sucul din leurdă e considerat un antibiotic natural
Leurda nu este doar gustoasă, ci şi sănătoasă: reglează metabolismul, inflamaţiile şi previne problemele digestive.
Nutriţionist: Conţine vitamina C, conţine acidul afla linolenic. Dă o mână cu partea de colesterol. Mai important de atât previne producerea de cheaguri de trombi plasmatici, ceea ce, din punct de vedere cardiovascular este o protecţie.
Sucul de leurdă este considerat un antibiotic natural, iar din planta uscată se poate prepara un ceai revigorant.