Alergia la ambrozie. Tot ce trebuie să ştii despre simptome şi tratament
Mâncarea zeilor, chinul oamenilor. Ambrozia, plantă interzisă în străinătate, dar întâlnită peste tot în ţara noastră, îi duce pe tot mai mulţi români în cabinetele alergologilor.
Sute de mii de români sunt afectaţi, în mod constant, de ambrozie. În România creşte pe oriunde vezi cu ochii, chiar şi în inima oraşelor. Dacă aţi stat în apropierea unor tufe de ambrozie şi acuzaţi stări precum strănut frecvent, mâncărimea nasului sau a ochilor şi secreţii nazale abundente, este foarte important să mergeţi de urgenţă la medic.
În fiecare an, în jur de 500.000 de români au de suferit, în mod constant, din cauza terenurilor cu ambrozie. Alergia la ambrozie este o problemă care a devenit tot mai serioasă în ultimii ani.
Zeci de români ajung, în fiecare zi, la Unităţile de Primiri Urgenţe pentru a primi tratament împotriva alergiei la ambrozie. Grav este că ambrozie duce la o creştere alarmantă a numărului celor care devin bolnavi de astm.
Polliana Leru, medic alergolog: Am văzut pacienţi care erau absolut astupaţi, nu mai puteau respira, nasul era foarte inflamat şi atunci complicaţiile erau fie inflamaţie puternică, fie infecţii, se putea adăuga sinuzita sau poate să apară astmul.
- Amenzi de mii de lei date degeaba pentru planta la care 1.000.000 de români sunt alergici. Instanţele le anulează...
- Legea ambroziei a fost modificată. Ce obligaţii au toți proprietarii de terenuri
- Amenzi usturătoare pentru cei care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie. Buruiana provoacă foarte multe alergii
- Amendă uriaşă pentru ambrozie. Cum recunoşti planta şi cum o poţi elimina de pe terenul tău
- Prognoza pe următoarele două săptămâni pentru răspândirea și intensitatea polenului de ambrozie în Capitală
- Tratamentul special care alungă simptomele alergiei la ambrozie. Se face doar sub supravegherea unui medic alergolog
Specialiştii atenţionează faptul că diagnosticarea trebuie făcută cât mai devreme.
Polliana Leru, medic alergolog: Prima măsură pentru pacienţi, este ca ambrozia să fie identificată şi îndepărtată din spaţiul urban în care trăim. În etapa a doua se pune problema unui tratament curativ, unui tratament adresat mecanismelor. Şi acesta este imunoterapia.
Vaccinul antialergic se administrează prin creşterea treptată a dozelor la fiecare injecție săptămânală. Tratamentul durează de la 3 până la 5 ani şi conform studiilor, are o rată de succes de aproximativ 80%.
Amenzi usturătoare pentru cei care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie
O găsim, de obicei, pe terenurile abandonate. Doar că, de câțiva ani, este foarte prezentă și în cartierele de la marginea Capitalei. Legea spune că proprietarii terenurilor ar trebui să o taie, dar nu toată lumea respectă regulile.
Legislaţia în vigoare arată că cei care deţin terenuri pe care creşte ambrozie sau au în administrare drumuri ori terenuri pe care creşte ambrozie trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru eradicarea acesteia.
Amenzile pentru cei care nu taie buruienile sunt între 1000 și 5000 de lei pentru persoane fizice și până la 20.000 de lei pentru persoane juridice. În sectorul 6, poliţia locală anunţă că a dat anul trecut peste 70 de amenzi.
Alergia la ambrozie poate fi ameliorază printr-un tratament de desensibilizare
Dacă efectele alergiei nu se ameliorează cu medicamente, medicii pot recomanda un tratament de desensibilizare.
Poliana Leru, medic primar: Această trebuie începută și supravegheată numai de către alergolog și trebuie să înceapă cu mai multe luni înaintea sezonului și trebuie făcută cel puțin cinci ani consecutiv.
Pentru a ameliora simptomele specialiştii ne recomadă să respectăm câteva reguli simple. Persoanele alergice ar trebui să ţină geamurile închise şi să poarte o mască de protecţie când ies afară. Folosirea unui sistem de filtrare poate fi de ajutor.
- Ţineţi ferestrele închise;
- Purtaţi o mască în aer liber;
- Folosiţi un sistem de filtrare a aerului;
- Folosiţi un sistem de irigare nazală;
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰