Antena LIVE

Curs valutar

Video

Primii români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară. Alți zeci așteaptă să fie salvaţi din infernul războiului: "Este cumplit, un coșmar!"

Război Israel - Hamas. Cei 93 de români evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns aseară în sfârşit în ţară, la Baza Aeriană 90, cu o aeronavă TAROM. La bord au fost prezenţi, atât premierul Marcel Ciolacu, cât şi ministrul afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. În timp ce rudele şi ma multe asociaţii de voluntari îi aşteptau cu nerăbdare, cei doi oficiali români au făcut o promisiune importantă pentru cei care sunt în continuare acolo. Pentru că pentru ei coşmarul nu s-a încheiat. O parte din românii rămaşi în Gaza urmau să traverseze ieri graniţa în Egipt, însă punctul de frontieră de la Rafah a fost închis.

De la 09.11.2023, 08:10
WhatsApp
Vezi și:

Avionul Tarom care îi avea la bord pe românii evacuaţi marţi din Gaza a efectuat o cursă specială de la Cairo şi a ajuns la baza 90 din Otopeni în jurul orei 22

Bianca Iacob, reporter Observator: Puțin după ora 22.00, aici, la Baza 90, primii români au ajuns acasă. Vorbim despre 93 de români care au ajuns în țară din Fâșia Gaza, la o lună după începerea conflictului. Urmă în microbuze și merg la verificarea medicală.  

În aceeaşi aeronavă s-a aflat şi premierul Marcel Ciolacu, dar şi ministrul afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. Cei doi oficiali s-au întâlnit la Cairo cu persoanele evacuate şi s-au asigurat că se vor simţi în siguranţă pe toată durata zborului. 

Marcel Ciolacu, premierul Romaniei: Cred că, atât eu cât și doamna ministru am făcut un gest de normalitate. Statul român nu lasă niciun român în urmă. Este o acțiune care va continua și în zilele următoare până când toți vor ajunge la familiile lor. 

Pe acelaşi subiect

Alţi zeci de români aşteaptă să vină în țară

Şi nu vor singurii salvaţi din infernul războiului. Alţi zeci de români aşteaptă cu nerăbdare momentul în care vor păşi pe pământ romanesc, iar Departamentul pentru Situatii de Urgenţă dă asigurări că va prelua toţi românii din Fâşia Gaza

Luminița Odobescu: Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitari autorităților israeliene și, respectiv egiptene. Numai după acordul acestora putem să continuăm cu evacuarea. 

Pentru rudele celor evacuaţi, fiecare minut de aşteptare s-a simţit ca o veşnicie. În imagini este o mamă care, de la începutul războiului nu a avut linişte. Acum are o singură dorinţă: să îşi strângă la piept, atât fiica cât şi nepoţelul de doar 8 luni pe care i-a aşteptat cu inima cât un purice. 

Mama uneia dintre refugiate: Vă dați seama, foarte greu, este cumplit, un coșmar. A fost o lună foarte grea pentru mine. În primele zile, fata mea a plecat înspre sud, dar nu știam adresa, nu știam absolut nimic. Știam doar că este într-o tabără de refugiați palestinieni. 

Un tânăr, care abia aştepta momentul revederii cu soţia sa, s-a gândit tot timpul la ce e mai rău, mai ales că nu ştia nimic de ea: Primul lucru am stat să mă rog la Dumnezeu să îi scape, să fie bine, următoarele 30 și ceva de zile care au trecut au fost un coșmar, le-am petrecut numai la știri, numai prin listele de decedați, de morți căutam numele ei, speram să nu fie, erau telecomunicațiile tăiate, nu aveau nicio condiție, apă, mâncare, curent, condiții de trai. 

O femeie însărcinată în 9 luni, printre pasageri

În aeronava Tarom s-a aflat şi un medic, pentru a se asigura că toţi sunt bine, mai ales că printre pasageri s-au aflat şi o femeie însărcinată în 9 luni, o persoană operată de cancer, dar şi copii şi vârstnici. Toţi au primit asistenţă pe durata zborului, iar o echipă medicală i-a aşteptat la Baza 90, unde a fost făcut un triaj pentru a stabili care sunt priorităţile. 

Totodată, Serviciul Român de Informaţii a s-a asigurat că toţi cetăţenii cu dublă cetăţenie, română şi palestinană, care vin din Fâşia Gaza trec prin interviuri de securitate, pentru a nu lăsa să se intre în ţară cu elemente teroriste. 

În Baza 90 au fost prezenţi şi voluntarii unei asociaţii care au venit să ofere sprijin refugiaţilor. Un camion încărcat cu tone de alimente şi îmbrăcăminte a fost pregătit din timp pentru ei. Şi 36 de cetăţeni moldoveni evacuati din Gaza au sosit noaptea trecută pe baza 90, cu o aeronava militara. 

Românii care au scăpat din infern, mărturii cutremurătoare

Înainte de a pleca din Cairo, echipa Observator a reuşit să cunoască românii care au scăpat din infern. Mărturiile lor sunt cutremurătoare

Reporter: Mai există locuinţa dumneavoastră?

Româncă: Nu ştiu, pentru că nu se poate intra acolo. S-ar putea să fi rămas fără nimic. Dar important e că suntem bine.

Reporter: Posibil să nu vă mai întoarceţi niciodată. V-aţi gândit şi la asta?

Româncă: Ne-am gândit şi la asta, şi suntem siguri, dar am plecat cu cheia casei, atât. Mi-a rămas amintire. Cheia de la casă. Să dea Dumnezeu ca într-o zi să o refolosesc. 

Macat Azmi, român evacuat: La urma urmei trebuie să mă întorc. Pentru că e pământul meu, casa mea, viaţa mea, fraţii mei, familia mea. 

Pentru un inginer care a studiat la Braşov sunt primele clipe de pace: S-a bombardat la vecini şi a ajuns şi la mine. A ajuns la mine o bucată de metal, din aceea, de la rachetă. Nici trei metri...Din familia mea, deci unchii mei... 45 de persoane. O familie întreagă! Au murit toți!

Pentru alţi zeci de alţi cetăţeni români coşmarul nu s-a încheiat. O parte din ei urmau să traverseze ieri graniţa în Egipt, însă punctul de frontieră de la Rafah a fost închis şi nu se ştie când se va relua tranzitul.

Bianca Iacob

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4. ...

razboi israel hamas romani fasia gaza
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024