Antena Meniu Search
x

Video "Mi-a fost multă frică. Jale". Mărturii cutremurătoare ale românilor evacuaţi din Gaza: "45 de persoane. O familie întreagă. Au murit toţi"

Război Israel - Hamas. Primii 93 de români evacuaţi, ieri, din Fâşia Gaza vor ajunge în această seară în România, la bordul unei aeronave TAROM. Îi însoţeşte chiar premierul. Marcel Ciolacu s-a dus special la Cairo ca să îi întâlneacă. După o lună petrecută sub bombardamente, românii au putut în sfârşit să respire uşuraţi. Au povestit echipei Observator momentele de groază prin care au trecut dar şi ce planuri au. Alţi 51 de romani care urmau să treacă astăzi graniţa în Egipt au rămas blocaţi în Gaza după ce frontiera a fost închisă.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 08.11.2023, 20:42

Vezi și

"Mi-a fost multă frică. Jale! Dacă nu mi-era frică şi nu mi-era greu, nu veneam acum, aici", a declarat Macat Azmi, român evacuat. "Cum să vă spun... Viitorul... Gaza nu mai e Gaza!", spune un medic evacuat din Gaza. Sunt mărturiile cutremurătoare făcute echipei Observator de doi doctori români care au scăpat din infern. Drumul lor şi al altor conaţionali spre siguranţă a fost lung şi anevoios. După ce ieri au ajuns cu greu la graniţa cu Egiptul, au stat la punctul de frontieră de la opt dimineaţa, până la miezul nopţii.

Printre evacuaţi se numără şi rude ale persoanelor repatriate care nu au cetăţenie română

De la frontiera cu Fâşia Gaza şi până în capitala Egiptului a urmat un drum de 14 ore, cu dese controale pentru verificarea actelor. Au ajuns la Cairo abia astăzi, la ora prânzului. După 4 săptămâni de lipsuri, au avut parte în sfârşit de o masă îmbelşugată. Sunt primele momente de linişte după o lună de război pentru cei aproape 100 de români care au fost evacuaţi din Fâşia Gaza. În recepţia unui hotel din Cairo ei aşteaptă acum avionul cu destinaţia Bucureşti. Gândul lor este, însă, la rudele şi prietenii care au rămas în Fâşia Gaza.

"La urma urmei trebuie să mă întorc. Pentru că e pământul meu, casa mea, viaţa mea, fraţii mei, familia mea", a declarat Macat Azmi, român evacuat. Alţi evacuaţi nu îşi mai văd viitorul în Fâşia Gaza. "Dacă rămâne situaţia cum e acum, nu mă întorc. Nu mă întorc. Situaţia mea era foarte bună. Eu sunt un doctor bun, cunoscut acolo, şef de secţie. Altfel, dacă nu mi-era frică, nu plecam", spune un medic evacuat din Gaza.

Pe acelaşi subiect

Pentru acest inginer care a studiat la Braşov sunt primele clipe de pace. Timp de o lună a trăit coşmarul bombardamentelor din Gaza. "S-a bombardat la vecini şi a ajuns şi la mine. A ajuns la mine o bucată de metal, din aceea, de la rachetă. Nici trei metri", spune bărbatul. Acesta va locui cu nepoţii şi nurorile într-un apartament cu două camere din România. Gândul îi este însă şi la rudele pierdute din Gaza. "Din familia mea, deci unchii mei... 45 de persoane. O familie întreagă! Au murit toţi", mai spune acesta.

Printre evacuaţi am întâlnit-o şi pe Jasmine, o studentă în anul cinci la medicină. Traumele războiului sunt proaspete şi pentru ea. "Mă simt redusă la tăcere, simt că totul este negru în jurul meu. Nu există lumină la capătul tunelului. Nu ne dorim decât pace! Vrem pace. Nimic altceva", a declarat Jasmine. Primul grup evacuat din Fâşia Gaza a fost îmbarcat într-un avion Boeing 737, la bordul căruia se află şi premierul Marcel Ciolacu. Pe lângă cei 93 de cetăţeni români au fost preluate şi 36 de persoane cu cetăţenie moldovenească. Aeronava va decola din Cairo în această seară şi va ateriza la Baza 90 din Bucureşti.

Rudele rămase în ţară îi aşteaptă cu sufletul la gură. "Dacă m-aş pune în locul lor, nu ştiu dacă aş fi rezistat. Cred că, nu ştiu, aş fi picat jos de frică", a declarat Lăcrămioara Danciu, sora unei românce din Gaza. 260 de români ceruseră iniţial repatrierea. Acum încă 40 şi-au exprimat dorinţa de a veni la Bucureşti. "Eforturile noastre vor continua şi în zilele următoare pentru ca toţi cetăţenii români care au solicitat evacuarea din Gaza să poată părăsi această zonă", a declarat Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe.

Printre evacuaţi se numără şi rude ale persoanelor repatriate care nu au cetăţenie română. "Legislaţia din România le permite să ia o viză de şedere permanentă în România, după ce ajunge în România, după soţie şi copii. De 10 ani sau 5 ani, la început şi ulterior are dreptul să ia cetăţenia română", a declarat Ahmed Jaber, jurnalist palestinian. Autorităţile române au trimis la Cairo şi o aeronavă militară cu medici români. Aceştia îi vor îngriji pe evacuaţii care au probleme medicale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » "Mi-a fost multă frică. Jale". Mărturii cutremurătoare ale românilor evacuaţi din Gaza: "45 de persoane. O familie întreagă. Au murit toţi"