Antena Meniu Search
x

Video Avionul românilor evacuați din Gaza a aterizat la Baza 90. Premierul Ciolacu a revenit în ţară alături de ei: "Nu lăsăm niciun român în urmă"

Război Israel - Hamas. Aeronava cu românii salvaţi din Gaza a aterizat la baza 90. Sunt primii cetăţeni pentru care s-a reuşit evacuarea din Fâşie după o lună de bombardamente.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 08.11.2023, 22:27

Vezi și

UPDATE: La bordul avionului a fost și premierul Marcel Ciolacu. Acesta a fost în Egipt pentru a-i întâmpina pe cei scăpați din infernul Fâșiei Gaza.

„Cred că atât eu, cât și doamna ministru (Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe - n.r.) am făcut astăzi un gest de normalitate și am transmis un mesaj foarte clar: că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperați 129 de români, atât români cu cetățeni română, cât și români din Republica Moldova. Următoarea aeronavă cred că într-o oră va ateriza și este o listă de 51 de români, au mai venit mai multe solicitări, peste 100 de solicitări ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile. Vreau si îi multumesc doamnei ministru și echipei sale de la Ministerul de Externe, tuturor instituțiilor statului român implicate în această acțiune de recuperare a românilor, să specific foarte clar că în toată această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României și președintele României și nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc Statului Israel, Egiptului, Qatarului și SUA pentru reușita acestei acțiuni”, a spus Marcel Ciolacu, după aterizare.

Acesta a mai spus că celula de criză de la MAE va funcționa în continuare „până când vom recupera ultimul romîn din Fâșia Gaza care dorește să ajungă în România și în Rep. Moldova”. Români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt). Prim-ministrul român a fost în Egipt pentru a-i primi pe cetățenii români care au fugit de conflictul din Fâșia Gaza.

UPDATE: Avionul care i-a adus acasă pe românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns pe Aeroportul Otopeni. Premierul Marcel Ciolacu a mers în Egipt pentru a-i întâmpina și s-a întors în țară împreună cu ei. În jurul orei 22.00 a aterizat aeronava care i-a adus în țară pe românii evacuați din Fâșia Gaza. La bordul avionului a fost și premierul Marcel Ciolacu. Acesta a fost în Egipt pentru a-i întâmpina pe cei scăpați din infernul Fâșiei Gaza. 93 de români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt). Prim ministrul român a fost în Egipt pentru a-i primi pe cetățenii români care au fugit de conflictul din Fâșia Gaza.

Bianca Iacob, reporter Observator: "În câteva ore aeronava va ateriza aici, la baza 90 din Otopeni, cu primii români care sunt repatriați la o lună de la începutul conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas. Sunt copii, sunt femei, sunt bătrâni și bolnavi printre cei care vor ajunge astăzi în România. Vorbim și de peste 30 de cetățeni din Republica Moldova pe care România îi aduce acasă în urma unui angajament luat de guvern.

Deja au venit asociații la baza 90 care s-au mobilizat de azi noapte până acum cu ajutoare pentru cei care vor ajunge în România, pentru cei care nu au familii aici sau care nu știu încotro să meargă după ce vor ajunge în România. Mama unei refugiate, o româncă, vine din Fâșia Gaza după 30 de zile de la începutul acestui conflict împreună cu copilul de 8 luni. Ea povestea cu lacrimi în ochi cum a fugit spre sudul Fâșiei Gaza pentru a se salva și cum, zilnic, întreba când va veni momentul în care ea și fiica ei vor fi evacuate. Din păcate, mai sunt români care nu au reușit să treacă granița pe la Rafah, prin Egipt. Vom vedea cum vor decurge negocierile în zilele următoare acolo."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Avionul românilor evacuați din Gaza a aterizat la Baza 90. Premierul Ciolacu a revenit în ţară alături de ei: "Nu lăsăm niciun român în urmă"