Primii salvatori români trimişi în Turcia s-au întors acasă. Timp de zece zile au săpat prin munţii de moloz şi betoane în căutarea supravieţuitorilor
Prima echipă românească de căutare-salvare a victimelor cutremurului din Turcia s-a întors acasă noaptea trecută. 55 de salvatori români, medici şi asistenţi SMURD au fost, timp de zece zile, speranţa oamenilor prinşi sub dărâmături.
De Redactia Observator la 16.02.2023, 06:52Două aeronave de transport Spartan ale Forţelor Aeriene Române au aterizat noaptea trecută la Otopeni. Membrii echipei au fost întâmpinați de premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Interne Lucian Bode, șeful DSU Raed Arafat și ambasadorul desemnat al Republicii Turcia, Erdal Onat.
Nicolae Ciucă, premierul României: Ați fost emisarii României, ați dus cu dumneavoastră solidaritatea și empatia poporului român față de poporul turc greu încercat de această tragedie. Modul în care ați salvat viețile a 4 cetățeni turci reprezintă acel gest prin care în situații grele ați reușit să redați speranța unor oameni deznădajduiţi. Faptul acesta vi se datorează dumneavoastră care prin devotament, curaj, profesionalism ați făcut cinste României și ați dat dovada de maximă umanitate.
Echipele de salvare din România au ajuns în regiunea Antakya din Turcia încă din 6 februarie, chiar în ziua cutremurului care a devastat două ţări.
Salvatorii români au fost primii care au răspuns apelului disperat venit de la turci
- Încă două cutremure în Oltenia, după ora 23, în decurs de 3 minute. Cel mai mare a fost de 4.1 la adâncimea...
- Aya, fetița născută sub ruine în Siria, mutată într-un loc secret de către autorități, după ce cineva ar fi...
- Guvernul nu ştie câte şcoli sunt în clădiri cu risc seismic 1. Elevii, puşi să facă exerciţii de simulare a...
Cu fața! Cu faţa încoace! Aveți grijă la cap, băi! Ăia din dreapta nu pleacă de acolo că se prăbușește.
Timp de zece zile au săpat prin munţii de moloz şi betoane în căutarea supravieţuitorilor. Aseară, la întoarcerea acasă, pe aeroport au fost aşteptaţi cu flori şi aplauze inclusiv de membrii comunității turcești din România.
Lucian Bode, ministriul Afacerilor Interne: Putem doar să ne imaginăm emoțiile pe care le-ați trăit, lucrând efectiv sub privirile unor oameni disperați care și au văzut destinele frânte și care duc acum o povară greu de îndurat a pierderii celor dragi. Prin voi, România a dovedit încă o dată că are capacitatea să furnizeze expertiza în zona de protecție civilă, fiind un partener capabil să ofere sprijin tuturor cetățenilor europeni aflați în nevoie.
În Turcia operaţiunile de salvare se transformă pe zi ce trece în operaţiuni de recuperare. Şansele să mai fie găsiţi supravieţuitori sunt din ce în ce mai mici. Chiar şi aşa, în continuare, pe teritoriul Turciei se mai află 59 de salvatori români.