Discursul lui Putin, dezamăgitor. Joe Biden a câştigat războiul declarațiilor. Analiza istoricului Cosmin Popa
Discursul susținut de Vladimir Putin, la un an de la declanșarea războiului în Ucraina, a fost unul lipsit de esență, este de părere istoricul Cosmin Popa, cercetător al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice.
De Redactia Observator la 21.02.2023, 14:33"Am o puternică impresie a unui discurs modificat în pripă. De ce? Acestui discurs îi lipsește esența. Răspunsul păstrat pentu sfârșit, legat de oprirea participării la tratatul New START, este de fapt oficializarea unei stări de fapt, deja existente.
Inspecțiile reciproce nu mai sunt acceptate de foarte mult timp, la inițiativa Rusiei. De asemenea suntem și într-o perioadă de tranziție generațională a armamentului strategic-ofensiv, ceea ce face, în realitate, nici Rusia, nici SUA să nu mai fie interesate de acest sistem de control reciproc.
În rest e un discurs care vrea să le spună rușilor că țara lor se pregătește pentru un război de lungă durată și că e un război pe care Rusia îl poate duce în paralel cu modernizarea țării și cu reorinetarea economică a țării către Asia. Din punct de vedere ideologic este o oficializare a Războiului Rece, dacă mai era nevoie de una", a explicat istoricul Cosmin Popa.
Vizita lui Joe Biden la Kiev
- Laurențiu Rădulescu, trimis Observator în Ucraina. Cum arată la un an de război Irpinul, oraş-simbol al...
- Corespondenţă Observator din Varşovia. Ce va conține mesajul istoric pe care îl va rosti Joe Biden peste câteva...
- Ce a anunţat Putin la un an de război. Rusia suspendă participarea la tratatul nuclear New START. Momentele-cheie
"Vizita aparent inopinată a lui Joe Biden la Kiev a avut două efecte importante: primul – și cel mai important -, a subliniat explicit faptul că lumea nu recunoaște statutul Ucrainei că fiind o sferă tradițională de influență a Rusiei. A transformat prin asta Ucraina în granița lumii Occidentale.
Și doi, a preîntâmpinat efectul mediatic și propagadistic al discursului lui Putin. În momentul de față nu Putin impune agenda declarativă internațională. Suntem între anunțul Chinei cu privire la cele șase principii și cele 20 de direcții de colaborare în vederea obținerii securității colective și discursul lui Joe Biden.
Între ele avem acest discurs al unui dictator, căruia îi place, pe măsură ce îmbătrânește, să vorbească din ce în ce mai mult și să spună, în realitate, din ce în ce mai puține. Realitatea este că Rusia și-a prezentat performanțele economice mințind", potrivit istoricului.