Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Moscovei. A trimis informații și imagini despre armată la Ambasada Rusiei
Un român este acuzat de trădare şi a fost arestat preventiv după ce ar fi trimis Ambasadei Rusiei la București informaţii despre armată şi fotografii cu obiective militare. Este primul caz de spionaj făcut public în ţara noastră de la declanșarea războiului din Ucraina, în februarie 2022. Bărbatul acuzat de spionaj se numeste Alexandru Piscan și ar candida pentru funcția de primar al Municipiului Ploiești.
De Simona Vasiac la 24.05.2024, 13:22Tânărul a fost inițial reținut pentru 24 de ore iar aseara Curtea de Apel București a decis arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Concret, în ultimii doi ani, acesta a oferit secrete militare rușilor. A supravegheat, dar a și filmat activități militare, între care activități de la punctul NATO din Tulcea. Apoi a trimis imaginile la Ambasada Rusiei din București, dar și detalii legate despre militari.
La pecheziții procurorii DIICOT procurorii au găsit mai multe obiecte pe care le-a folosit pentru spionaj. Dacă va fi găsit vinovat tânărul riscă pedeapsa cu închisoarea între 10 și 20 de ani.
În ultimii doi ani și jumătate, de când a început războiul Rusia-Ucraina, mai multe state membre UE/NATO au destructurat astfel de rețele. Ultimul caz este cel al Ooloniei, care în noiembrie 2023 a destructurat o întreagă rețea de spionaj, fiind arestate 16 persoane.
Român arestat preventiv pentru spionaj în favoarea Rusiei. Precizările DIICOT
- Un spion britanic acuzat că a lucrat pentru serviciile de informaţii din China, găsit mort într-un parc de...
- Vânătoare de spioni chinezi în Europa. Angajatul unui politician german ar fi transmis Beijingului secrete despre...
- "Fiul Hamasului", devenit spion israelian, dezamăgit de activiștii pro-palestinieni din Occident: "Idioți utili....
Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.
"Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă", anunţă DIICOT într-un comunicat de presă.
Procurorii au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.
Operațiune comună DIICOT - SRI - DGIA în cazul de spionaj
Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT - Structura Centrală şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş".
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.