Antena LIVE
Video

Salvatorii români din Turcia au recuperat 4 oameni, dar spitalele nu mai fac faţă. Un nou cutremur s-a produs chiar în timp ce scoteau un copil

Sute de replici şi zeci de mii de misiuni de salvare. Este, în doar câteva cuvinte, amplitudinea dezastrului din Turcia. Pământul s-a cutremurat din nou chiar în timp ce salvatorii români încercau să scoată un tânăr de sub dărâmături. Până la urmă, adolescentul a ajuns la spital. Sunt miracole care îi fac pe membrii echipajelor din România să nu abandoneze căutările nici la mai bine de trei zile după seism. Mai ales că şansele de supravieţuire scad de la o oră la alta. 

De la 09.02.2023, 13:50

După mai bine de 24 de ore de muncă fără oprire, salvatorii români răsuflă uşuraţi. Tânărul de 16 ani este scos în viaţă la finalul unei misiuni dramatice. Echipajele au săpat un tunel de acces către tânăr şi aşa au reuşit să-i dea primul ajutor. Doar că pericolul i-a urmărit până în ultima clipă.

Alexandru Drăghici, medic echipaj Ro-USAR: Replicile sunt atât de dese că ne-am și obișnuit cu ele, dar unele sunt mai dure. Am reușit să avem acces la victimă, să o stabilizăm, acces venos i-am făcut antialgice și când eram acolo și încercam să-i prindem branula a fost și o replică.

Astfel de misiuni sunt la ordinea zilei pentru salvatorii români

Iar astfel de misiuni sunt la ordinea zilei pentru cele două echipe de sprijin din România, formate din medici şi câini special antrenaţi în căutarea victimelor. Printre ei l-am găsit şi pe Hachi, aflat la prima misiune de o asemenea anvergură.

Pe acelaşi subiect

Mihai Negoiță, clubul câinilor utilitari București: În momentul în care există o victimă potențial găsită de cineva, el o va semnala prin lătrat, iar asta nu ne confirmă decât când facem același lucru și cu al doilea câine.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Cât timp există miracole va exista și speranță aici în Turcia. Au fost scoși trei copii cu vârsta până la 6 ani în această dimineață. Toți erau în viață.

Este încă una din zecile de mii de operaţiuni de salvare fără precedent. Sunt peste 100.000 de salvatori veniţi din 66 de ţări, dar chiar şi aşa, abia pot ţine piept dezastrului. Pe străzi, oamenii stau lângă ruinele care au fost odată casele lor şi sapă cu mâinile goale.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Sunt simpli civili care caută sub dărâmaturi de mai bine de 20 de ore. 12 persoane prinse, 6 blocuri aflate unul lângă celălalt. 

Spitalele din Turcia nu mai fac faţă

Multe dintre ele s-au transformat în hoteluri pentru sinistraţi. Cum este şi cazul acestui spital unde soţul unei românce, medic, luptă în linia 1 pentru salvarea cât mai multor vieţi. "Nu mi-am imaginat că se poate întâmpla al doilea la aceeași intensitate. În momentul acela nu am mai așteptat, s-a întâmplat zgâlțâirea și am spus că trebuie să plecăm pentru că asta nu se mai termină ca celălalt.", a povestit româncă stabilită în Turcia.

Salvatorii români care acţionează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane

Miercuri, în timpul acţiunii de recuperare a unui tânăr de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operaţiunile de salvare. În acest caz, intervenţia a durat 20 de ore. Joi dimineaţă, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru a căuta supravieţuitori, a anunţat IGSU.

"În dimineaţa zilei de ieri, în zona de intervenţie indicată de autorităţile turce, salvatorii români au identificat o persoană conştientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenţie, în site-ul de acţiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbuşite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susţine partea superioară a construcţiei, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă. Cu eforturi susţinute şi peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale", relatează IGSU joi dimineaţă.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reuşit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Turcia. Pe parcursul nopţii, la indicaţia autorităţilor turce, echipa din România  a mai desfăşurat 2 misiuni de căutare în 2 puncte diferite, însă nu au fost identificate persoane în viaţă. 

În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru executarea unei operaţiuni de căutare. La clădirea prăbuştiă se află deja echipe de intervenţie locale şi o macara de mare tonaj, dar autorităţile turce au solicitat sprijin. La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.

Ți-a plăcut acest articol?

cutremur turcia cutremur siria salvatori victime romania
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024