"Uite mami, ce frumusețe!" Ultimele cuvinte ale lui Pogo, salvamontistul mort la Bâlea Lac. Şi-a sunat mama, entuziasmat că era în locul pe care îl iubea cel mai mult
Tragedie pe munte. Un salvamontist de 33 de ani din Sibiu a murit, surprins de o avalanşă în zona Bâlea Lac. Este a doua avalanşă care-l prinde în acelaşi loc. Pe Pogo, cum îl alintau prietenii, valul de zăpadă l-a luat pe sus şi l-a dus aproape 800 de metri la vale, izbindu-l de stânci. Asta i-a fost fatal: n-a mai avut timp să declanşeze echipamentul care l-ar fi putut salva.
De Claudiu Loghin la 17.02.2024, 19:14Iubea muntele şi nu pierdea nicio ocazie pentru a-l explora. Paul Popescu sau Pogo cum spuneau prietenii avea 33 de ani. Era unul dintre cei mai buni freerideri şi lucra pentru Serviciul Salvamont Sibiu. Împătimit al sporturilor extreme, s-a aventurat pe munte cu trei prieteni ca să schieze.
Dan Popescu, şef serviciu Salvamont Sibiu: Aceasta este zona unde colegul meu a schiat. Aici avem Lacul Bâlea. Este o zonă dedicată doar schiorilor avansaţi, o zonă foarte periculoasă, dar foarte căutată de riderii din România şi nu numai.
Mărturia cutremurătoare a părinţilor lui Pogo
Înainte de a coborî de pe munte Pogo a vorbit cu mama lui la telefon.
- "Pogo, ne vei păzi din Alaska". Filmul tragediei de la Bâlea Lac, unde un tânăr salvamontist a murit îngropat...
- Cine este salvamontistul care a murit în avalanşa de la Bâlea Lac. Paul mai fusese prins de o cădere de zăpadă,...
- Avalanşă la Bâlea Lac. Un salvamontist aflat în timpul liber a murit. Bărbatul era deja îngropat în zăpadă...
Carmen Popescu, mama lui Paul: Uite mami un apus, uite mami ce frumusețe. M-a sunat să-mi arate ce zăpadă îi, ce frumos îi.
Petre Popescu, tatăl lui Paul: Era aşa de fericit! Era fericit!
Iulius, prietenul salvamontistului: Era locul pe care îl aprecia şi şi-l dorea cel mai mult, în momentul în care-i plăcea cel mai mult, dar de data asta a fost diferit.
La coborâre tânărul a desprins un val uriaş de zăpadă care l-a îngropat. Deşi era echipat corespunzător şi avea în spate un rucsac special, dotat cu airbag, care se umflă manual în caz de avalanşă, tânărul nu a mai apucat să acţioneze maneta de pe breteaua ghiozdanului.
Dan Popescu, şef serviciu Salvamont Sibiu: Neşansa lui a fost să fie dat peste stânci, nu doar să fie într-o avalanşă normală de unde ar fi avut şanse foarte mari să supravieţuiască.
"Numele văii este Bâlea și o iubesc"
Pogo mai trecuse printr-o experienţă similară în trecut în aceeaşi zonă. A povestit chiar el într-un documentar realizat de doi schiori olandezi: "Numele văii este Bâlea și o iubesc pentru cât de sălbatică este. A fost o avalanşă mare care m-a surprins. Eram împreună cu trei prieteni! Am fost îngropaţi şi am avut noroc!"
Acum, însă, natura l-a învins.
Petre Popescu, tatăl lui Paul: A iubit muntele, a iubit să trăiască liber. A crezut că îl cunoaşte suficient de bine. De data asta s-a înşelat.
Claudiu Loghin, reporter Observator: La momentul plecării riscul de avalanşă în Masivul Făgăraş era de grad 4, pe o scară de la 1 la 5. Cu doar o zi înainte de la această tragedie Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu avertiza public cu privire la acest pericol cu referire explicita la practicarea sporturilor de iarnă.
Adrian David, fostul şef al Serviciului Public Salvamont Sibiu: La un asemenea risc nu ieşi din cabană, în niciun caz nu te duci să schiezi, nu te duci să accesezi zone care sunt cu potenţial. Muntele nu iartă pe nimeni din cei care greşesc. Dacă nu respecţi regulile, muntele nu te iartă.
Pogo avea o fetiţă de 7 ani
Pogo era divorţat şi avea o fetiţă de 7 ani. În urma cu doi ani, socrul lui a murit tot într-o avalanşă în Munţii Făgăraş. Şi el era salvamontist.
Dan Popescu, şef serviciu Salvamont Sibiu: Care este cea mai frumoasă amintire care rămâne în urmă? Zecile de ture date împreună.
Carmen Popescu, mama lui Paul: Era o bucurie pentru el să dea linii. Le visa, nu putea fără. Avea trambulină, sărea, voia să fie liber, liber.
Nu e prima avalanşă la Bâlea Lac
Cu doar o zi înainte, o altă avalanşă a măturat totul în cale la Bâlea Lac, inclusiv corturile a doi turişti. Iar acum trei săptămâni, un olandez a fost îngropat sub un munte de zăpadă în munţii Ţarcului. Străinul venisa să facă heliski prin firma lui Romeo Dunca, şeful Consiliului Judeţean Caraş Severin.