Antena Meniu Search
x

Video Cea mai mare avalanşă din ultimii trei ani la Bâlea Lac: Doi turişti au scăpat ca prin minune, în ultima clipă. Au intrat în cabană să bea un ceai

Doi turişti au fost la un pas de a-şi pierde viaţa după ce o avalanşă impresionantă a avut loc în zona Bâlea Lac. Oamenii se aflau în cabană, timp în care corturile şi bagajele lor erau înghiţite sub tone de zăpadă. De altfel este risc de avalanşă în majoritatea masivelor, din cauza ninsorilor recente şi a diferenţelor mari de temperatură din ultima perioadă. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 15.02.2024, 21:00

Vezi și

Avalanşa care a avut loc aseară la Bâlea Lac a fost cea mai mare din ultimii trei ani. Două corturi ale unor turişti au fost înghiţite de zăpada care s-a scurs cu rapiditate de pe un versant. Din fericire, oamenii intraseră în cabană, să se încălzească la un ceai. 

Cea mai mare avalanşă din ultimii trei ani la Bâlea Lac

Dan Popescu, sef Salvamont Sibiu: Au fost foarte norocoşi. Stratul de zăpadă este undeva la 2 metri, 2 metri şi jumătate. Coroana de rupere a fost de peste 200 de metri, iar linia de rulare a avut undeva la 600 de metri cel puţin. 

La altitudini mari, stratul de zăpadă proaspătă depăşeşte pragul de un metru. În unele zone însă, vântul a format troiene chiar şi de 2-3 metri înălţime.

Pe acelaşi subiect

Claudiu Loghin, reporter Observator: Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă nou depus la peste 1800 de metri altitudine va deveni instabil de vineri după-amiază pe fondul temperaturilor pozitive. În plus, în zona crestelor există cornişe şi plăci de vânt de mari dimensiuni care se pot rupe şi pot declanşa şi ele alte avalanşe.

Variaţiile de temperatură au fost semnificative în ultima perioadă, adică mai mari de 5 grade de la o zi la alta. Şi alternanţa perioadelor cu ninsori şi fără precipitaţii este mare, aşa că stratul de zădapă este instabil mai ales pe pantele foarte înclinate. În zilele următoare se va menţine riscul ridicat de avalanşă, mai ales că, de duminică, sunt aşteptate noi ninsori în Munţii Făgăraş. 

Alexandru Nagy, Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Brașov: Aceste buletine nivometeorologice sunt informative, dar decizia finală este a turistului, el va trebui să interpreteze la faţa locului stabilitatea zăpezii. Recomandăm să nu fie singur.

Avalanşele pot să fie declanşate chiar de turişti dacă aceştia străbat panta orizontal sau în diagonală. Recomandările pentru aventurieri sunt clare. 

Alexandru Nagy, Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Brașov: Să aibă completul de avalanşă: acel minim compus din dispozitivul electronic al căutării victimelor din avalanşă, sonda de căutare şi lopata. Şi nu în ultimul rând precauţie: se va anunţa echipa salvamont din zonă, se vor lăsa traseele propuse. 

În urmă cu un an, o avalanşă uriaşă a avut loc în Munţii Făgăgraş. Atunci, 60 de turişti au scăpat miraculos pentru că se aflau cazaţi într-o cabană. Salvatorii au ajuns la ei abia după 17 ore, din cauza drumului acoperit de troiene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Cea mai mare avalanşă din ultimii trei ani la Bâlea Lac: Doi turişti au scăpat ca prin minune, în ultima clipă. Au intrat în cabană să bea un ceai